14:31 / 29.08.2024 Общество

У Чехії засновника фонду підозрюють у розкраданні коштів для українських біженців

Фото: Pexels.com

У Чехії засновник фонду Help Ukraine Володимир Гергель підозрюється у привласненні сотень тисяч доларів, які мали бути використані для програм інтеграції українських біженців. Про це повідомляє СТ24.

Як зазначив представник прокуратури Праги Алеш Цимбала, державний прокурор звинуватив Гергеля в шахрайстві з субсидіями. За його словами, засновнику фонду загрожує від п'яти до десяти років ув'язнення.

Фонд Help Ukraine минулого року отримав два гранти від Міністерства освіти Чехії загальною сумою 20 мільйонів чеських крон (понад 880 тисяч доларів) для діяльності громадського центру "Розтили". Цей центр, відкритий у квітні 2022 року, мав на меті інтеграцію українських біженців, зокрема забезпечення безкоштовного вивчення чеської мови для дітей.

Однак, як з'ясували журналісти, фонд стягував плату з батьків за навчання дітей і не виплачував зарплату працівникам центру.

За даними правоохоронців, Гергель переказав близько 2 мільйонів чеських крон (приблизно 90 тисяч доларів) на рахунок своєї матері наступного дня після отримання гранту в 15 мільйонів чеських крон (665 тисяч доларів). Пізніше він, ймовірно, зняв з рахунку фонду 6 мільйонів чеських крон (266 тисяч доларів) готівкою і витратив ще 8 мільйонів чеських крон (355 тисяч доларів) на купівлю квартири у Празі.

Підготував: Сергій Дага