11:27 / 24.08.2024 Общество

В Угорщині відкриють першу школу, в якій діти вчитимуться українською мовою

Фото: Закарпатська ОДА

З 1 вересня в Будапешті відкриється перша державна двомовна середня школа та гімназія, де навчання буде проводитися угорською та українською мовами.

Про це повідомив голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита.

Відзначається, що українські учні, які проживають в Угорщині, зможуть навчатися в цій школі з 1 по 12 клас рідною мовою, а угорську вивчатимуть як іноземну.

Історична подія для українців в Угорщині, значення якої важко переоцінити. У Будапешті зареєстрували першу державну україно-угорську двомовну середню школу та гімназію… Для забезпечення навчального процесу вже підготовано окрему будівлю, яка відповідає всім вимогам згідно з чинним законодавством країни, — написав Микита.

Оскільки школа є державною, фінансується вона державного бюджету Угорщини.

Інформація про відкриття першої української школи в Угорщині з’явилася під час візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Києва.

Орбан зазначив, що в Угорщині проживає велика кількість українців і функціонує самоврядування національної меншини. Оскільки до країни прибуло багато біженців, виникла необхідність забезпечення українців можливістю жити, працювати та навчати своїх дітей у відповідних школах з українськими викладачами.

Підготував: Сергій Дага