06:55 / 23.08.2024 Общество

У ДПСУ не підтверджують стягування білоруських військ до кордону

Фото: Кордон з Білорусією

Білорусь розгорнула авіацію та війська протиповітряної оборони на кордоні з Україною через день після того, як диктатор олександр лукашенко оголосив, що розмістить майже третину військових уздовж кордону.

Командувач військами протиповітряної оборони Білорусі генерал-майор Андрій Лук'янович заявив, що поблизу кордону розмістили зенітні ракети і солдатів радіотехнічного корпусу країни. У Держприкордонслужбі України не підтверджують перекидання білоруських сил до нашого кордону. 

Про це в ефірі національного телемарафону повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. 

"Якщо говорити про лінію кордону і те, що можемо спостерігати в максимальній близькості до нашого кордону, то ситуація за останній час не змінилася. Сили оборони нашої країни  - і прикордонники, і підрозділи Збройних сил, і Національної гвардії, повністю контролюють лінію фронту по всій її протяжності з Білорусією. Якихось нестандартних ситуацій або провокативних дій за останній період ми  також не відмічали. 

Треба розуміти, що за тим, що відбувається вглиб території Білорусі, наскільки ситуація може змінюватися, наскільки вона може загрозливою для України, стежать підрозділи нашої розвідки для того, щоб у подальшому можна було реагувати адекватно й об'єктивно на ті виклики, які можуть бути.  Бо загалом цей напрямок залишається для нас, як і раніше, загрозливим, допоки Білорусь залишається в сфері впливу росії. Ми розуміємо, що росія може тиснути на Білорусь, для того, щоб вона, можливо, більш масштабно долучилася до війни, розв'язаною країною-терористикою проти нашої країни. 

Тому загалом треба мати сильну оборону і бути готовими до розвитку будь-яких ситуацій. Якщо говорити про оборону, то продовжуються всі необхідні дії і по лінії кордону і по прикордонню в інженерно-фортифікаційному відношенні, для того, щоб хлопці, які там знаходяться, мали всі можливості укритися від обстрілів, якщо такі відбудуться або ж вести повномасштабно бойові дії. 

Зазначу, що на даний момент ми не бачимо переміщення безпосередньо поруч нашого кордону ні техніки, ні особового складу підрозділів армії Білорусі. Я не виключаю того, що на догоду кремля Білорусь може тримати певні свої сили вглиб свого прикордоння  на напрямку нашого  кордону. Але продовжуємо стежити", - заявив Андрій Демченко.

Підготував: Сергій Дага