06:36 / 22.08.2024 Общество

На Вінниччині викрили клірика УПЦ МП, який поширював наративи кремля

Фото: СБУ

Правоохоронці викрили клірика Української православної церкви Московського патріархату, який публічно виправдовував російську агресію та поширював серед парафіян проросійські наративи.

Про це повідомили в Службі безпеки УкраїниНаціональній поліції та Вінницькій обласній прокуратурі.

За інформацією СБУ, мова йде про настоятеля храму Калинівської єпархії. Слідство встановило, що протоієрей спілкувався з вірянами через месенджер Telegram, де хвалив президента рф володимира путіна та закликав підтримувати російських окупантів.

Прокуратура зазначає, що підозрюваний використовував інформацію з російських Telegram-каналів, які подають російську збройну агресію як внутрішній конфлікт в Україні та розповідають про "справжні причини спеціальної військової операції".

Згідно з матеріалами слідства, священник поширював пропаганду кремля про "священну війну проти Заходу, який занурився в сатанізм", з метою включення всієї України до сфери впливу росії.

Серед його дописів також були історії про "ополченця з ЛНР", який нібито пережив ув’язнення в українському "концтаборі", та про вигаданий касетний удар української армії по дитячому пляжу на Донеччині з численними жертвами.

Під час обшуків у клірика вилучили мобільний телефон і комп’ютер, які він використовував для поширення пропаганди.

Слідчі оголосили йому підозру за чч. 1, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування російської агресії проти України та глорифікація її учасників.

На даний момент підозрюваний перебуває під цілодобовим домашнім арештом. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підготував: Сергій Дага