16:06 / 19.08.2024 Общество

У Києво-Печерській лаврі знайдено церковні календарі з контактами армії рф

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

УПЦ МП друкувала у Києво-Печерській лаврі церковні календарі, де серед контактів різних філій був телефон Єпархіального підрозділу по взаємодії зі Збройними силами. Номер починався із +7, тож, очевидно, ідеться про Збройні сили російської федерації. Фото календаря оприлюднив журналіст Акім Галімов. За його словами, календар показав директор державного музею-заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко. Надрукували їх 2023 року, тобто вже під час повномасштабної війни. Про це інформує Главком.

"В кінці календарів список контактів різних філій та підрозділів МП. Є контакти єпархій в окупованому Криму, а далі контакти відділу МП на окупованому півострові по взаємодії зі "збройними силами". Номери починаються з +7 978..…думаю зрозуміло, що це за збройні сили і якої країни. Також є контакти по взаємодії з козацькими організаціями…теж думаю зрозуміло, що мова про "ряджених", які у 2014 активно допомагали захоплювати Крим", – пояснює журналіст.

"Ще раз. Просто усвідомте це! 2023 рік. Вже рік як триває повномасштабна війна і 9 років як окупований Крим. В центрі Києва, буквально в кілометрі від Верховної Ради та Урядового кварталу. Під носом в нас усіх друкують ось таке. Потім розповсюджують по церквах МП по всій країні", – додає Акім Галімов.

Підготував: Сергій Дага