08:11 / 16.08.2024 Общество

Україна під час наступу в Курській області використала британські танки Challenger, – ЗМІ

Фото: Танк Challenger 2

Українські військові під час наступу в Курській області рф використовували британські танки Challenger 2. Про це повідомили 15 серпня ВВС News і Sky News.

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що не коментує, яку саме зброю, поставлену Лондоном, використовують українські військові. Представник відомства наголосив, що політика не змінилася, і Україна може вільно використовувати британську зброю на території росії. Це включає танки Challenger 2, які використовували під час українського наступу, що розпочався 6 серпня.

У британському Міноборони раніше говорили, що відповідно до статті 51 Статуту ООН "Україна має чітке право на самооборону..., що не виключає операцій на території росії". Це передбачає і використання бойових танків, які зараз використовуються в українському наступі.

Коли та за яких обставин українські війська використовували танки Challenger 2 у Курській області, невідомо. Скільки танків задіяли ЗСУ, неясно. Збройні сили України не відповіли на запит журналістів.

Якщо інформація британських ЗМІ підтвердиться, це буде перший випадок, коли британські танки, передані Україні, використали у боях на території росії.

Велика Британія вирішила передати Україні танки Challenger 2 у січні 2023 року, про що оголосив тодішній прем'єр-міністр Ріші Сунак. Поставки розпочалося у березні 2023 року.

Загалом на той момент Україна отримала 14 танків Challenger 2. Ними стали керувати танкісти, які пройшли навчання у Великій Британії. Судячи з численних відеозаписів, перший танк Challenger 2 підбили під Роботине Запорізької області у вересні 2023 року.

Танки Challenger 2 отримала 82 десантно-штурмова бригада ЗСУ, яка бере участь у наступі в Курській області. Судячи з відео, вперше опублікованого 14 серпня, в одному з районів Курщини, росіяни, ймовірно, знищили один танк Challenger 2.

Challenger 2 - основний бойовий танк сухопутних військ Великої Британії, який вперше надійшов на озброєння британської армії в 1994 році. Танк потужністю 1200 кінських сил оснащений 120-мм нарізною гарматою L30A1 та двома кулеметами калібру 7,62.

Слабкі сторони танку - висока вага і висока ціна, понад 4 млн фунтів стерлінгів. Виробництво танків Challenger 2 припинилось в 2009 році, компанія Wickers Defence Systems встигла випустити 400 машин.

Підготував: Сергій Дага