01:09 / 08.08.2024 Общество

Видавництво "Фабула" надрукує книгу американського журналіста, який поширював наклепи на "Азов"

Видавництво «Фабула» планує надрукувати книгу «До нас прийшла війна» американського журналіста Financial Times Крістофера Міллера, який називав «Азов» нацистами.

Як пише thepage.ua, інформацію про передпродаж книги видавництво опублікувало на своїй facebook-сторінці в понеділок, 5 серпня.

Видавництво зазначає, що книга “The War Came To Us: Life and Death in Ukraine” була написана Крістофером Міллером для західного читача, щоб в деталях розповісти про війну в Україні. Лише перший тираж склав 50 000 примірників, тому було прийняте рішення перекласти та видати її в Україні, з метою дати змогу усім зацікавленим ознайомитись з тим, як українська реальність висвітлюється у світі.

Крістофер Міллер – колишній кореспондент Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода. Понад 10 років працював у Києві, де писав про події в Україні й інших пострадянських державах. Зокрема за висвітлення анексії Криму росією у 2014 році отримав Missouri Honor Medal за видатні заслуги в журналістиці. З 2020 року – кореспондент видання BuzzFeed News.

У своїх матеріал про Україну Міллер часто згадував «Азов», як підрозділ з «неонацистськими» поглядами.

«Зв’язки «Азову» з неонацистами очевидні. У 2010 році засновник батальйону Андрій Білецький заявив, що Україна повинна «очолити білі раси світу в останньому хрестовому поході … проти очолюваних семітами Untermenschen». А члени «Азову» можуть похвалитися татуюваннями зі свастикою та іншими нацистськими символами, їх також бачили, коли вони салютували Гітлеру», – писав Міллер в одному зі своїх матеріалів для BuzzFeed.

В іншій публікації для «Радіо Свобода» Міллер стверджував, що «Азовський рух» використовує facebook «для просування своїх антидемократичних, ультранаціоналістичних послань». У ньому журналіст також зазначав, що учасники «Азову» мають відверто нацистські погляди.

«Фабула» стверджує, що не поділяє та засуджує статті й дописи Крістофера Міллера щодо бригади «Азов», однак зазначає, що ситуація з бригадою є вичерпною з моменту зняття Держдепом заборони на постачання американського озброєння.

«Ми не поділяємо та засуджуємо статті та дописи Крістофера Міллера щодо бригади «Азов». Вважаємо, що з моменту офіційного зняття Держдепартаментом США будь-яких заборон на постачання американського озброєння для бригади «Азов» ця тема є повністю вичерпаною. Ніхто у світі вже не сумнівається, що репутація «Азову» є бездоганною, а воїни – справжніми Героями», – написало видання «Фабула».

Підготувала: Ніна Петрович