18:35 / 30.07.2024 Общество

Тарифи космічні, а зарплати мінімальні: обухівський монополіст-перевізник Лук'яненко може очолити громаду?

Обухівський перевізник Лук'яненко з кримінальним шлейфом претендує на посаду голови громади? Джерело: колаж СтопКору

Працює "в чорну", обманює працівників і державу, але може очолити громаду на Київщині. Виключений з партії і позбавлений мандату через кримінальні справи про ухилення від податків директор "Обухівтранс" Олександр Лук’яненко, який, за твердженням місцевих, монополізував обухівський ринок пасажирських перевезень, імовірно претендує на посаду голови громади.

До редакції СтопКору на умовах конфіденційності звернулись співробітники компанії-перевізника ТОВ "Обухівтранс", які повідомили про ймовірні порушення в діяльності фірми, директором і одним із історичних засновників якої є колишній депутат міської ради Олександр Лук’яненко.

Як зазначають працівники, на підприємстві місяцями не виплачується заробітна плата, де-факто розділена на дві частини – мінімальний офіційний оклад та "конверти". Понад те, у випадку звільнення за ініціативи співробітника керівництво погрожує їм невиплатою неофіційної частини заробітної плати, яка в декілька разів перевищує офіційну. Це стримує персонал залишатися на місці, попри невдоволення.

При цьому на будь-які звернення і скарги Лук’яненко начебто прямо заявляє, що має дуже впливовий "дах" в Офісі Президента.

Чим відомий Лук’яненко та його фірма?

Олександр Лук’яненко у 2014 році закінчив "Національний транспортний університет", за спеціальністю "Організація перевезень і управління на транспорті (автомобільний транспорт)" та здобув кваліфікацію інженер з транспорту. З 2003 року він очолює ТОВ "Обухівтранс", а до 2022 року також був одним зі співзасновників фірми. Наразі в число бенефіціарів компанії входить його дружина Галина.Дружина Лук’яненка є чинною засновницею фірми

Офіційно підприємство обслуговує 12 міських, 16 приміських та 9 міжміських маршрутів та з 2017 року входить до спілки пасажирських перевізників Київщини.

Крім того, ТОВ "Обухівтранс" бере активну участь у державних закупівлях та системно виграє тендери на надання транспортних послуг зі здійснення пасажирських перевезень від Обухівської районної державної адміністрації Київської області. При цьому вигравши лоти на понад 527 тис. грн, компанія виконала менше 70% договорів.

ТОВ ''Обухівтранс'' активно виграє тендери в районі

І все це – попри те, що підприємство Лук’яненка є фігурантом кількох кримінальних проваджень. Ідеться зокрема, про ймовірне ухилення від оподаткування.

За якою "схемою" ТОВ "Обухівтранс" може ухилятись від сплати податків?

За інсайдерською інформацією, перевізник:

  • не оподатковує готівкові кошти (виручка), у повному обсязі, які надходять до підприємства в результаті господарської діяльності – йдеться про оплату з кожного автобуса (а їх курсує більше ста одиниць щоденно),
  • не видає квитки пасажирам під час перевезення, а водіями не ведуться квитково-облікові документи;
  • офіційно не працевлаштовує працівників підприємства, (не всі працівники працевлаштовані), у тому числі не сплачує за них податки;
  • фігурує в низці кримінальних проваджень саме за фактами можливого ухилення від сплати податків, які були закриті, можливо завдяки впливовим зв’язкам Олександра Лук’яненка як ексдепутата;
  • у договорах оренди вартість автобусів імовірно занижується, а ціна місячної оренди вказана у розмірі 50 грн/місяць, що не відповідає реаліям ринку. За даними договорами підприємство зобов’язане сплачувати як орендодавцям так і податки, але цього в повному обсязі не робить. Це також може розглядатись як ухилення від сплати податків.

Крім того, викликає низку питань стан пасажирських автобусів та якість надання послуг перевізника.

Так, за твердженням місцевих жителів, ТОВ "Обухівтранс" не забезпечує перевезення пільгових категорій населення відповідно до чинного законодавства у повному обсязі.

Компанія також імовірно порушує умови договорів про організацію перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування укладених з організатором перевезень (КОДА) не виконуючи відправлення з автостанцій м. Обухів на приміських автобусних маршрутах загального користування, чим порушує умови договору.

Ідеться, зокрема, про рейси №309 Обухів – Київ АС "Видубичі", №310 Обухів – Київ АС "Видубичі", №311 Обухів – Київ АС "Видубичі", №145 (3) Обухів АС – Українка АС, м. Українка №313 Українка – Київ АС "Видубичі". А за автобусним маршрутом №811 Гусачівка – Київ АС "Видубичі", виконання рейсів відповідно до затвердженого розкладу руху не виконується взагалі, що є грубим порушенням умов договору.

Крім того, займаючи фактично монопольне становище в Обухівській громаді, Олександр Лук’яненко встановлює високі тарифи на проїзд, які не обґрунтовані економічно, що призводить до обурення жителів. Сам ексдепутат на будь-які звернення і скарги відповідає, що має дуже впливові звʼязки в Офісі Президента.

Стан автобусів ТОВ ''Обухівтранс''

Своєю чергою, як зазначають інсайдери, станція технічного обслуговування ТОВ "МАРАЛ", яка виконує ремонтні роботи і технічне обслуговування автобусів, "закриває очі" на несправності транспортних засобів, що обслуговують автобусні маршрути.

Можна припустити, що зберігати монопольне становище на ринку пасажирських перевезень Обухівщини Лук’яненку допомагають впливові зв’язки.

Варто зауважити, що після низки скандалів і кримінальних справ, політсила "Батьківщина" виключила Лук’яненка з лав партії та відкликала його як місцевого депутата.

''Батьківщина'' відкликала мандат Лук’яненка

Проте, як стало відомо СтопКору з власних джерел, одіозний перевізник-монополіст може зміцнити свої позиції, претендуючи на крісло голови Обухівської громади. Крім того, у відповідь на буді-які закиди він прикривається заявами про начебто власні впливові звʼязки в Офісі Президента.

Чи може настільки токсична особа очолити владний орган під час війни? Чиї інтереси в першу чергу відстоюватиме пан Лук’яненко, котрий вже має в "активі" кримінальні справи про ухилення від податків, – державні чи власні? І як відреагує на призначення такого очільника громада? Питання наразі риторичні. Своєю чергою, ми продовжимо моніторити ситуацію з перевезеннями на Обухівщині.

Нагадаємо, у Гостомелі Київської області підприємцю Ігорю Ковтуну заважають збудувати магазин. Йому пошкодили автомобілі і навіть відрізали електрику, щоб перешкоджати веденню бізнесу. Зі слів підприємця, за силовим тиском на його бізнес можуть стояти люди, пов'язані з місцевою адміністрацією.