13:13 / 25.07.2024 Общество

Сучасний погляд на весільні традиції українців

Весільні традиції багато важать при організації весілля. Вони описують буквально кожен крок наречених, починаючи від заручин і закінчуючи другим днем свята. Але у XXI столітті дотримуються далеко не всіх традицій. Розглянемо найпопулярніші обряди, які збереглися в наш час.

Гірко!

Кожний тост під час весілля закінчується словом «Гірко!», після якого молодята повинні встати та поцілуватися. У цієї традиції цікава історія. Дуже давно гості весілля кричали «Гірко!», щоб віджахнути нечисту силу від нової сім’ї. А молодята в цей час десь цілувалися. Зараз поцілунок – лише весільна традиція. Молодята цілуються, а гості голосно рахують.

Не забудьте підготувати достатній запас алкоголю для «Гірко!». Добре підійде Асти шампанське з бульбашками, особливо для жінок. Воно дешевше традиційного шампанського. Для представників сильної статі подбайте про горілку або коньяк.

Розбиття келихів із вином на щастя

Для цього обряду потрібне червоне вино та келихи, які не жаль розбити. Але на сучасному весіллі це не завжди доречно, бо посуд надає ресторан, і вам доведеться платити за зіпсовані келихи. До того ж хто буде прибирати друзки, теж не зрозумілою

Весільну сукню треба ховати від нареченого

Вважається поганою прикметою, якщо наречений побачив свою обраницю у весільній сукні перед весіллям. Але зараз наречені не завжди дотримуються цього. Найчастіше вони живуть разом задовго до шлюбу та збираються ранком на реєстрацію разом.

Цю прикмету можна цікаво обіграти. Якщо наречений не бачив майбутню жінку у весільній сукні, хай фотограф або оператор зніме перший погляд.

Кидання букета

Наприкінці весілля букет кидати в натовп незаміжніх дівчат, присутніх на весіллі. Хто впіймає – та наступна вийде заміж. Зараз цієї традиції не завжди навіть можна дотриматися, бо на сучасних весіллях присутні тільки найдорожчі люди – батьки та інші родичі. І серед них може бути тільки одна незаміжня дівчина – подруга нареченої. Їй можна просто віддати букет.

Кидання підв’язки

Чоловічий варіант традиції з букетом: хто спіймав, той одружиться. Але у цієї прикмети є цікавий пролог: наречений має зняти підв’язку з ноги нареченої ротом. Не всі молодята можуть справитися зі збентеженням під час поцілунку після «Гірко!». І такий інтимний момент з пов’язкою їм точно не сподобається. Підв’язку можна замінити на бутоньєрку нареченого. Таким чином, не буде незручного моменту.

Крадіжка нареченої

Існує традиція крадіжки нареченої та отримання за неї викупу. Також часто крадуть туфлю. З другим обрядом труднощів не виникає. Наречена може сидіти за столом і без взуття. А ось з крадіжкою нареченої так не вийде. Їй доведеться десь ховатися і пропустити частину банкету. Якщо вас такий варіант не влаштовує, під час обговорення сценарію з ведучим попередьте його, що весілля буде проходити без крадіжки нареченої.

Існує багато інших традицій, пов’язаних з весіллям:

  • викуп;
  • осипання наречених;
  • куштування короваю;
  • зняття фати.

Зараз дотримуються не всіх обрядів. Деякі з них навіть забуті.