19:10 / 17.07.2024 Общество

Чоловіки повинні мати військовий квиток при перетині кордону, – ДПСУ

Як нагадали у Держприкордонслужбі, 16 липня спливав встановлений законом термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані.

Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.

У таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Окремо в ДПСУ нагадали про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. У їхніх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 16 травня № 560.

Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися.

Близько 4,5 млн громадян України оновили свої військово-облікові дані, з них 3 млн 200 тисяч сформували свої оновлення через "Резерв+" і завантажили електронні військові облікові документи.

Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін заявив, що із 17 липня оновити військово-облікові дані громадяни зможуть у ТЦК та в застосунку "Резерв+". Ті, хто не оновив їх вчасно, можуть отримати штрафи, однак їх не розсилатимуть автоматично.

Підготувала: Ніна Петрович