20:46 / 11.07.2024 Общество

Переважна більшість школярів вважають українську мову рідною, - дослідження

74% учнів та учениць закладів загальної середньої освіти вважають рідною українську мову.

Це менше ніж торік – 91% та позаминулого навчального року, коли почались відповідні дослідження – 82%, повідомив голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак під час презентації результатів моніторингу функціонування державної мови в освітньому процесі.

Руслан Гурак також зауважив, що тенденція до зниження кількості тих, хто вважає українську мову рідною, серед батьків учнів не спостерігається. У навчальному році 2021/2022 відповідний показник складав 82%, як і в навчальному році 2023/2024. У 2022/2023 навчальному році такий показник був 93%.

“Ми проводимо це дослідження з першого року повномасштабного вторгнення. В 2023-2024 роках 74% учнів та учениць, 82% батьків учнів та учениць та 86% вчителів вважають рідною українську державну мову”, – зазначив керівник Держслужби якості освіти.

Руслан Гурак вважає, що первинні високі показники залучення української мови учнями для навчання та усвідомлення її як рідної були відповіддю на широкомасштабне вторгнення Росії. Мова була чинником швидкої мобілізації і об’єднання людей. Нинішні показники вже менше емоційні та показують об'єктивні показники, які з часом можуть теж динамічно змінюватися.

На 4% зменшилася кількість вчителів, що використовують для навчання тільки україномовні матеріали. У повсякденному житті виключно українська мова спілкування використовується 80% педагогів. Останній показник за рік практично не зазнав змін.

Відповідне дослідження проводилося у 121 закладі загальної середньої освіти шляхом анкетування учнів 8-11 класів, їхніх батьків та вчителів. Репрезентативна вибірка відображає п’ять регіонів та окремо місто Київ.

Підготувала: Ніна Петрович