08:07 / 07.07.2024 Общество

День морських сил України: історія свята, та роль у війні

День Військово-Морських Сил України відзначають щороку в першу неділю липня.

Цього року свято припало саме на 7 липня і сьогодні вшановують відвагу та відданість українських моряків, які грають ключову роль у захисті країни як на морі, так і на суходолі. З початку повномасштабної війни з Росією, ВМС України продемонстрували свою важливість, зокрема знищенням крейсера “Москва”, звільненням острова Зміїного та забезпечили вільний прохід судів з українських портів.

Історія свята

Вперше День Військово-Морських Сил України відзначили 1 серпня 1997 року, коли на кораблях Чорноморського флоту підняли українські прапори. У 2005 році Віктор Ющенко переніс святкування на першу неділю липня, проте Віктор Янукович згодом змусив змінити дату, щоб вона збігалася з днем флоту РФ. У 2015 році Петро Порошенко повернув святкування на першу неділю липня, щоб не відзначати цей день разом з окупантом.

Роль ВМС України у війні з Росією

Військово-морські сили України захищають державні інтереси на морі та допомагають Сухопутним військам у приморських регіонах. ВМС діють на трьох напрямках: морі, суші та повітрі, використовуючи флотилії, літаки, гелікоптери, безпілотні літальні апарати, батальйони морської піхоти, берегові ракетні війська та артилерію. Важливі подвиги ВМС включають зупинку російського морського десанту на Одещині та захист неба Одещини.

Також українські воїни успішно застосовують морські дрони проти ворожих кораблях та інфраструктурі, що серйозно змінило ситуацію у Чорному морі. Якщо раніше російські кораблі почувалися вільно у західній і південно-західній частині Чорного моря, то зараз цього нема.

“В принципі побачити їх навіть на південь від Криму вже велика рідкість. Ситуація змінилася, розклад змінився саме завдяки роботі українських морських дронів в першу чергу”, — сказав речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Український ударний морський дрон це невелике, швидкісне та високоманеврене дистанційно пілотоване судно, що несе на борту бойову частину, що детонує при ударі з ворожим кораблем.

Незважаючи на складні умови застосування, українські дрони мають доволі просту конструкцію, яка дозволяє їх виготовляти на малих непрофільних підприємствах в умовах воюючої країни. Згідно з офіційними заявами українських представників, вартість однієї одиниці становить близько 250 000 доларів.

Також знаковою датою для ВМС ЗСУ є 13 квітня 2022 року, коли українські військові підбили російський крейсер “Москва” ракетами “Нептун”, завдавши йому серйозних ушкоджень.

Підготувала: Ніна Петрович