18:51 / 02.07.2024 Общество

Кожен абітурієнт може створити е-кабінет у спеціальній системі для вступу до закладів вищої освіти

В Україні розпочав роботу електронний кабінет для абітурієнтів, який працюватиме з 1 до 31 липня. Тож, кожен абітурієнт може створити е-кабінет у спеціальній системі для подальшого вступу до закладів вищої освіти.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

“Важливо запам’ятати вказану під час реєстрації адресу електронної пошти, адже вона буде пізніше потрібна для входу в кабінет. Для реєстрації вступникам потрібно внести до системи дані документа про повну загальну середню освіту (атестата) та одного із сертифікатів ЗНО/НМТ”, – сказано в дописі.

Зареєструвати свій електронний кабінет вступника можна за посиланням.

Фото: https://moz.gov.ua/

Зазначається, що якщо сертифіката ЗНО/НМТ немає, під час реєстрації потрібно обрати “Не маю сертифікатів НМТ (ЗНО)”, тоді кабінет буде зареєстрований за допомогою документа, що посвідчує особу. Однак зареєструвати е-кабінет можна лише у випадку, якщо атестат виданий пізніше за 1998 рік. Якщо ж ні – доведеться подавати заяву до закладу освіти в паперовій формі.

“Після активації електронного кабінету, коли на електронну пошту прийде лист, вступник має вказати свій контактний номер телефону у міжнародному форматі; завантажити кольорову фотографію; фотокопію додатка до свідоцтва/атестата про повну загальну середню освіту”, – вказано в повідомленні.

Наголошується, що подати заяву про вступ та документи до вишів можна буде з 19 липня до 18.00 31 липня 2024 року. Про терміни вступної кампанії до закладів було описано в інфографіці.

Фото: https://moz.gov.ua/

Нагадаємо, що український центр оцінювання якості освіти повідомив, в яких країнах абітурієнти з України матимуть змогу скласти національний мультипредметний тест (НМТ).

Як відомо, на тлі повномасштабного вторгнення російської федерації довелося змінити формат зовнішнього незалежного оцінювання національного мультипредметного тесту, який у 2022 році можна було скласти як в Україні, так і за кордоном, але фізична присутність обов’язкова.

Нагадаємо, що через війну росії проти України змінився алгоритм вступної кампанії. Школярі в комп’ютерному форматі писатимуть національне мультипредметне тестування (НМТ), що складатиметься з блоків з української мови, математики та історії України.

Підготувала: Ніна Петрович