18:33 / 28.06.2024 Общество

Кабмін дозволив повістку про виклик до ТЦК надсилати рекомендованим листом

Кабінет Міністрів України запровадив зміни до правил надання послуг поштового зв’язку щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Відтепер повістка може бути надіслана рекомендованим поштовим відправленням.

Про це йдеться в постанові від 25 червня 2024 року № 747.

Згідно з документом, повістка або, у випадках, передбачених законодавством, інший документ про виклик або оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів “може бути надіслана рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення”.

Крім того, згідно з новим законом, ТЦК може передати інформацію про особу, яка не оновила дані, до поліції, зокрема – інформацію про адміністративне затримання порушника та доправлення його до ТЦК.

У документі йдеться, що якщо поліція не знайшла людину, то керівник ТЦК та СП упродовж п’яти днів з моменту отримання такого повідомлення надсилає рекомендований лист на поштову адресу військовозобов’язаного чи резервіста з вимогою з’явитися.

Рекомендований лист вважається врученим, якщо людина підписалась особисто, тобто особа під підпис отримує листа, або під підпис відмовляється від нього.

Якщо ж громадянина не було, то повістка повертається й запускається механізм адміністративного правопорушення.

Норму про “повідомленням про вручення” включено до інших нормативних документів, зокрема, до Порядку організації та ведення військового обліку.

Раніше належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК був особистий підпис про отримання повістки; відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, зокрема відео доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2); відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки.

Підготувала: Ніна Петрович