20:28 / 26.06.2024 Общество

Більш ніж половина звільнених узимку з полону українців заявили, що проти них вчиняли сексуальне насильство

Місія Організації Об’єднаних Націй з моніторингу прав людини заявила, що з лютого 2022 року понад 600 українців, повернених з російського полону, повідомляли про тортури з боку окупантів. Серед них — військові, яких повернули з неволі 31 травня.

Про це йдеться у звіті місії ООН.

Зазначається, що росіяни вдавалися до різних методів катування: від жорстокого побиття та тривалого перебування у стресових положеннях тіла, до ударів електричним струмом по статевих органах і цькування собаками.

Окрім цього, українських полонених змушували вивчати та співати російські «патріотичні» пісні та, виконувати тяжкі фізичні вправи. Чимало поневолених також загадували, що не отримували належної медичної допомоги та відчували постійний голод.

Разом з цим, у місії ООН розповіли, що після опитування 388 російських полонених, половина з них повідомила про катування чи жорстоке поводження у транзитних місцях після їхньої евакуації з поля бою. Тому Україну закликали «вжити заходів, щоб запобігти катуванням російських військовополонених у транзитних місцях».

Нагадаємо, 31 травня вдалося повернути 75 поневолених українських військових. А вже 25 червня з російської неволі повернули 90 українських полонених.

Генеральний прокурор Андрій Костін заявляв, що в російському полоні фізичних і моральних тортур зазнають до 90% українських військовополонених.

Він також казав, що понад 2200 українських захисників визнали потерпілими у провадженнях щодо перебування в російському полоні. Понад 500 з них свідчили про застосування фізичного насильства під час допитів, зокрема про катування електрострумом.

Моніторингова місія ООН також опитала 60 українських військовополонених, звільнених цієї зими. Більшість із них розповіли про катування в полоні. Більш ніж половина заявили, що проти них вчиняли сексуальне насильство.

Підготувала: Ніна Петрович