16:32 / 29.05.2024 Общество

Ставленець Офісу Президента запровадив темники в державному інформагентстві

Екс-керівник «Укрінформу» Олексій Мацука після свого призначення, яке ухвалював Офіс президента, запровадив практику розсилки в регіональні підрозділи державного інформаційного агентства «темників» – списків «важливих» тем, а також осіб, які ці теми коментують. Окремо у таблицях позначалися ті спікери, яких заборонялося використовувати для коментування. Про це йдеться у статті «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ» на сайті «Української правди».

Як видно з таблиць, оприлюднених виданням, журналістам «Укрінформу» заборонялось брати коментарі у депутатів місцевих рад від опозиційних партій, зокрема від «Євросолідарності», а також «Батьківщини», «Свободи», «За майбутнє» тощо.

За версією провладних менеджерів «Укрінформу», коментувати всі важливі суспільно-політичні тематики можуть тільки представники президентської вертикалі з ОДА та ОВА.

За словами співрозмовників УП серед працівників Укрінформу, на початку грудня 2023 року Мацука особисто відправив регіональній редакції файли з рекомендаціями, які теми треба висвітлювати кореспондентам в областях, у кого брати коментарі, а в кого не бажано – пише видання.

«Українській правді» вдалося ознайомитися з документами для регіонів, які надсилав колишній гендиректор агентства. 

Майже в кожному файлі була колонка «небажані спікери» з переліком людей, організацій, місцевих політиків, коментарі яких не треба використовувати в матеріалах.

Загальна тенденція, яка спостерігається в усіх документах: серед «небажаних спікерів» – опозиційні до нинішньої влади діячі», – констатують журналісти.

Як видно з «темників», до категорії небажаних спікерів також внесли учасників бойових дій, антикорупційних активістів, керівників органів місцевого самоврядування.

Приміром, у тематиці «прозорість та підзвітність використання бюджетних коштів» небажаними спікерами за зазначені головаи громад.

А в тематиці «підтримки дітей та сімей загиблих» – небажані коментарі депутатів обласної, міських, селищних та сільських рад від партій «Євросолідарність», «Батьківщина», «Свобода», «За майбутнє», «Платформа громад».

«Коли Мацука дізнався, що «темники» розійшлися по всьому агентству, а не лише серед регіональних кореспондентів, то перелякався. Спочатку все заперечував, потім казав, що надсилав тільки дві колонки (з темами і спікерами – УП), а третю (з «небажаними спікерами») хтось інший дописав. Через деякий час узагалі наказав власкорам у областях зробити матеріали з усіма «небажаними спікерами», – розповідає УП один із очевидців тих подій в агентстві.

Люди з медійної команди Офісу президента під час спілкування з УП заперечують свою причетність до появи «темників» в Укрінформі. А Олексій Мацука відмовився відповідати на запитання, звідки їх отримав, йдеться у статті.

Підготувала: Ніна Петрович