23:15 / 27.03.2024 Общество

Показали, як виглядало місто Ірпінь на початку ХХ-століття (відео)

Серію листівок "Старий Ірпінь", яка була створена у 2012 році можна побачити у соцмережі, та згадати, що багатьох будинків вже немає, але історія їх продовжує жити.
 
Пропоную разом творити сучасну історію нашого міста, але через призму давнини. Адже ми ходимо тими самими вулицями, що й наші попередники 100 років тому, бачимо ті самі дерева, чуємо той самий гуркіт потягів. Щоправда, революції, війни зруйнували мрії людей, які хотіли бачити Ірпінь гармонійним, затишним, красивим.
 
Період історії України кінця ХІХ - початку ХХ століття - називають епохою модерну. Це час бурхливого розвитку автомобілебудування, повітроплавання, фотографії, народження кіно, довершенного мистецтва. Саме в цей період, на рубежі ХІХ-ХХ століть, було засновано Ірпінь.
 
Хоч вигляд нашого міста дуже змінився, але аура Ірпеня незмінна. Він так і залишився "неформальною столицею інтелігенції", в якій у різні часи проживали художники, літератори, музиканти, вчені та багато інших визначних людей, що зробили свій внесок у розвиток світової культури та науки.
 
"Нащадки наших справ не побачать, вони про них прочитають", - так колись сказав Діоген. Тому разом писатимемо історію.
 
Підготувала: Ніна Петрович