08:49 / 27.11.2023 Общество

Людські ресурси стали останнім викликом для України у тривалій війні з рф, - ЗМІ

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

З чотирьох чоловіків, які одного ранку цього місяця вишикувалися в пункті комплектування армії в Києві, лише один приєднався добровільно. Така скромна черга суттєво відрізнялася від тисяч добровольців, які вишикувалися в центрах вербування після повномасштабного вторгнення росії в Україну у лютому минулого року. Про це повідомляє Financial Times.

Це відзначає виклик, перед яким опинилася Україна, ведучи війну проти ворога, чисельність якого перевищує втричі. Як забезпечити постійний приплив новобранців до Збройних Сил, не викликаючи соціальних турбулентностей, і як повернути ініціативу на полі бою - ось завдання, що постає перед країною.

За словами Головнокомандувача української армії генерала Валерія Залужного, для виходу з цієї "патової ситуації" необхідні нові можливості в артилерії, розмінуванні та радіоелектронній боротьбі, а також "розширення резервів". Проте українські чиновники і західні аналітики вказують, що це питання не тільки кількості, але й фізичної підготовки, можливостей і навичок.

Старший науковий співробітник Королівського інституту об’єднаних служб, Джек Вотлінг, зауважив, що середній вік українських військових та тих, кого тренували західні союзники, становив 30-40 років, а не 18-24, як зазвичай. Мобілізація на початку минулого року спричинила залучення старших чоловіків із військовим досвідом, але тепер вимагається привернення молодших чоловіків із вищою витривалістю та навичками. Аналітики також відмічають, що Україні потрібні фізично підготовані піхотинці, оскільки конфлікт перейшов до бойових дій піхоти в умовах окопів.

Кількість військовослужбовців та загиблих Збройних сил України залишається конфіденційною. Однак за висновками експертів і місцевих чиновників вважається, що станом на минулий рік під озброєнням перебувало близько 1 мільйона чоловіків і жінок, включаючи територіальну оборону, спецслужби та прикордонників. Це вдвічі більше, ніж до лютого 2022 року. За американськими оцінками, загинуло близько 70 000 українських військових, а понад 120 000 отримали поранення, у порівнянні з приблизно 200 000 російських солдатів. За українськими даними, кількість загиблих у росії перевищила 300 тисяч.

Підготував: Сергій Дага