13:15 / 26.10.2023 Общество

Пілоти з України почали льотну підготовку на F-16 в США

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У середу, 25 жовтня, українські пілоти уже розпочали польоти на F-16. До цього вони навчались на тренажерах, авіатренажерах, які повноцінно відтворювали кабіну літака.

Про це повідомляє кореспондентка Білого дому Лара Селігман.

"Навчальна програма буде відповідати базовим знанням і навичкам кожного пілота і, як очікується, триватиме кілька місяців", – йдеться у повідомленні.

Тренування у штаті Аризона проводить 162 авіакрило, що є

BAGNET нагадує, Україна отримає винищувачі F-16 від Нідерландів. США погодилися на навчання українських пілотів на цих літаках, а Нідерланди передадуть Києву більшість зі своїх 42 F-16.

Ця інформація стала відомою 25 серпня, коли очільниця нідерландського міністерства оборони Кайсу Оллонгрен розповіла про плани Амстердама.

Раніше, 22 травня, речник Держдепу США Метью Міллер заявив, що постачання Україні винищувачів F-16 є пріоритетом. Реалізовувати відповідний план партнери України розпочнуть у найближчі місяці.

Відповідно до угоди, Нідерланди передадуть Україні 30 винищувачів F-16, а решту 12 використовуватимуть для навчання українських пілотів.

Крім того, Канада також допоможе в підготовці українських пілотів. Прем’єр-міністр Джастін Трюдо під час саміту G7 підтвердив, що його країна готова надати допомогу в цьому питанні.

Надання Україні винищувачів F-16 є важливим кроком у зміцненні її обороноздатності. Ці літаки допоможуть українській армії краще захищатися від російських авіаударів.

Підготував: Сергій Дага