15:19 / 10.07.2023 Общество

Клан Кмітів, що годував зеків гнилими продуктами, хоче повернутися на ринок харчування ЗСУ: корупційний тендер оголосив Держрезерв

Держрезерв оголосив тендер на тушонку з переплатою у понад 50 млн грн

Державне агентство резерву України оголосило багатомільйонний тендер на м’ясні консерви із загальною очікуваною вартістю понад 322 млн грн, йдеться на порталі Prozorro.
 
Як сказано в умовах закупівлі, є два лоти: перший - «Консерви м’ясні. М'ясо тушковане. Свинина» з очікуваною вартістю 159 562 000,00 за 1 300 000 банок консервів (525 г); другий - ЛОТ 2 «Консерви м’ясні. М'ясо тушковане. Яловичина» з очікуваною вартістю 163 371 000,00 грн за 1 300 000 банок консервів (525 г). 
 
Вартість 1 банки (525 г) свинини таким чином становить 122, 74 грн, яловичини - 125,67 грн. Відповідно, вартість 1 кг консерви свинини закладена на рівні - 233,7 грн, яловичини - 239,4 грн. 
 
В той самий час, ціни на аналогічні консерви зі свининою та яловичиною за Каталогом харчування військових Міноборони, становлять 200 грн за 1 кг, або 105 грн за банку (525 г). 
 
У тендері Держрезерву, таким чином, на 1 банці тушонки закладна переплата щонайменше у 20 грн. І на кількості у 2,6 млн банок з держбюджету майбутньому постачальнику буде переплачено 52 млн грн.  Якщо ж ціни під час аукціону навіть знизяться, і переплата на банці впаде, до 10 грн, то з бюджету все одно вкрадуть принаймні половину від 52 млн грн. 
 
Вказаний тендер Держрезерву, серед іншого, абсолютно безпідставний. Адже ще 16 червня МОУ уклало контракти на харчування ЗСУ з постачальниками за Каталогом, і тому на сьогодні усі військові частини, що потребують тушонку, можуть замовляти її у чинних постачальників Міноборони, та ще й дешевше. 
 
Ця штучна закупівля Держрезерву 2,6 млн банок тушонки, за попередніми даними, організована насправді під компанію дружини колишнього СБУшника Андрія Кміта Марини Кміт (Ставської) - «Каріота». Ця їх фірма свого часу годувала ув’язнених в українських тюрмах неякісними та гнилими продуктами. Скандал тоді дійшов до Офісу генпрокурора, який зобов’язав Мін’юст розірвати із компаніями Кмітів усі контракти.
 
Повернутися на ринок держзакупівель послуг харчування Кміти не могли на тендерах Міноборони, оскільки там усі закупівлі зараз походять під пильним оком Громадської антикорупційної ради МО. Тому, очевидно, що й була винайдена схема з дерибану коштів оборонного бюджету вже через Державне агентство резерву України.
 
На підтвердження такого сценарію опосередковано свідчать й самі умови закупівлі тушонки.  Держрезерв, наприклад, прямо прописує можливість участі у торгах не виробників, а посередників, тобто компаній, що не мають власних виробничих потужностей.