16:06 / 23.03.2023 Общество

РПЦ розділяє відповідальність за злочини рф в Україні, – Вселенський патріарх Варфоломій

Фото: ru.dreamstime.com

Духовний очільник православних християн світу, Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що російська православна церква (РПЦ) розділяє відповідальність за російське вторгнення в Україну, але патріарх готовий допомогти в післявоєнному "духовному відродженні" росії.

Під час конференції в парламенті Литви Вселенський патріарх також дорікнув російському патріарху Кирилу, який раніше давав благословення на вторгнення рф в Україну.

Варфоломій, який 2019 року розлютив москву, визнавши нещодавно створену Православну церкву України (ПЦУ), заявив, що російська влада використовує церкву як "інструмент для досягнення своїх стратегічних цілей".

"Церква і державне керівництво росії співпрацювали у злочині агресії і розділили відповідальність за скоєні злочини, такі, як моторошне викрадення українських дітей", – сказав він.

Минулого тижня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента росії володимира путіна, звинувативши його у воєнному злочині – незаконній депортації сотень дітей з України.

"Наш міжрелігійний діалог має бути зосереджений на способах протистояння і нейтралізації здатності керівництва московського патріархату підривати єдність і богословськи узаконювати злочинну поведінку", – сказав Варфоломій.

Вселенський патріарх перебуває у Стамбулі та вважається "першим серед рівних" у православній церкві, яка налічує близько 260 млн послідовників по всьому світу, з них близько 100 млн – у росії.

"Константинопольська церква-мати готова знову допомогти своїм чадам в Україні та в росії, як вона вже неодноразово робила це в минулому", – сказав він. Церква досі використовує давньогрецьку назву Константинополь для Стамбула.

За його словами, християнський обов’язок церкви полягає в тому, щоб використати сили діалогу й "повернути наших російських братів і сестер до нашої спільноти спільних цінностей", сказав Варфоломій. Він також наголосив на необхідності "духовного відродження" як у росії, так і в Україні.

Підготував: Сергій Дага