12:47 / 11.10.2022 Общество

Автомат замість комп’ютера: як криптовалютний експерт Сергій Сотніченко став на захисті України

Сергій Олександрович Сотніченко - фінансовий аналітик, експерт криптовалютного ринку України, громадський діяч, спеціаліст у сфері протидії руху коштів, спрямованих на фінансування тероризму та відмивання грошей - розповів інформаційному порталу “РБК-Україна” свою історію участі у повномасштабному вторгненні Росії до України.

Нагадаємо, у Сергія кримське коріння - його батьки кримчани. Ще за радянських часів, згідно тодішнього робочого розподілу, їх направили до Ямалу (Ямало-Ненецький автономний округ СРСР), де Сергій народився. 

У 2014 році, коли відбулася окупація російською владою Криму, Сергій Сотниченко на громадських засадах очолював приймальню партії опозиційної Путіну “Громадська платформа”.  Так він почав активну боротьбу проти тоталітарного путінського режиму, потрапивши у список політичних дисидентів. В нього також потрапили такі особистості як музикант Андрій Макаревич та російський опозиціонер, політик і громадський діяч Євген Ройзман. 

Про свою мотивацію, якою керувався у 2014, Сергій поділився з “РБК-Україна”:         "Я українець в декількох поколіннях, а родичі розкидані починаючи від Чернівців і закінчуючи Кримом. Дідусь Володимир Леонтійович був працівником Чернівецької митниці. Батько народився в Криму, куди дідусь переїхав після служби. Моє дитинство проходило у Джанкої, куди ми приїжджали з Півночі до рідних у велику відпустку. Тому я просто не міг вчинити інакше. Це мій вибір - боротьба зі злом, яке ми намагаємось знищити ще з 2014 року”.

Вже багато років Сергій із сім’єю проживає в Києві, продовжуючи боротьбу з режимом Путіна. До того як 24 лютого відбулось повномасштабне вторгнення Росії в Україну, він займався діяльністю, спрямованою на боротьбу з фінансуванням терористичних формувань ЛНР/ДНР, у тому числі із застосуванням криптовалют та блокчейн-технологій.

Сергій підкреслив: "Усвідомлюючи складність, якою наповнений крипторинок, ми багато боролися за прийняття закону про криптовалюту в Україні. На цьому ринку вкрай необхідні всі підстави для легальної роботи, тому держава сама має визначити рамки, згідно яких буде можливість позбавити компанії та перспективну молодь нашої країни корупційних складових".

Коли ж 24 лютого 2022 року розпочався повномасштабний російський наступ на Україну, Сергій разом із вірними друзями взяли до рук зброю, одягли військову форму та зустріли ворога в лавах тероборони ЗСУ на Київщині - в Бучі та Ірпені.

За словами Сергія, воювати був його власний вибір: "Це був мій особистий бій та бій моєї родини за те, що у нас було та, можливо, ще буде. Тікати ми не збиралися. Адже я почав війну за свободу своєї особистої історії ще в 2014 році і сьогодні знову зустрівся з ворогом віч-на-віч на вулицях Бучі, Ірпеня та Києва, під час боротьби з ДРГ. Це була активна боротьба і я пишаюсь тим, що українці так борються за свою свободу. Кожен з нас вступив у бій і робить це, насамперед, для своєї сім'ї. Це - наша мотивація, цим ми сильніші за орди рашистів!"

Поки Сергій Сотниченко продовжує брати активну участь в обороні України, його дружина Емма Шекоян займається їх сімейним фондом "PFCU" Charity org, який покликаний допомагати з продуктами харчування сім’ям переселенців, а також доставляти  до звільнених міст і сіл по всій Україні все необхідне для існування.