11:45 / 17.03.2021 Общество

"Національна платформа" провела робочу групу зі стратегії розвитку Житомирської області

За ініціативою партії «Національна платформа» відбулася чергова зустріч щодо стратегії розвитку міст і областей України. Цього разу зустріч була присвячена Житомирській області.

В дискусії взяли участь: Жанна Зарічна - голова ГО «Аутизм-Житомир», Ольга Нефьодова - фрилансер, велолюбитель, Олександр Папірний - громадський активіст, Тетяна Пашкевич - журналістка телеканалу СК1, членкиня редакційної колегії «Glos Polinii», заступниця голови ГО «Центр суспільних комунікацій», Олена Уваєва - професор державного університету «Житомирська політехніка» на кафедрі екології, Ігор Шурпан - громадський активіст і співорганізатор культурних подій, викладач Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв ім. Івана Огієнка, Олена Харчишина - доктор економічних наук, професор ЖДУ ім. І. Франка, голова ГО «Дорадчий центр», член ГО «Житомир, дій!», Катерина Одарченко - голова партії «Національна платформа», Сергій Трохимишин - президент Федерації шахів Житомирської області, Тетяна Парфентієва - депутат Житомирської районної ради 6 і 7 скликань, Житомирської обласної ради 8 скликання, Наталія Левченко – журналістка, громадська активістка.

Під час робочої групи учасники обговорили актуальні проблеми Житомирської області та шляхи їх вирішення, а також стратегію розвитку регіону.

Катерина Одарченко зазначила, що в Україні не будувалися правильні політичні сили, і що «Національна платформа», не дивлячись на великий рівень хабарництва в Мін’юсті, змогла завершити процедуру реєстрації партії згідно чинного законодавства.

Одарченко розповіла, що робоча група проводиться, щоб в майбутньому на базі зустрічей написати партійну стратегію розвитку регіональної політики. Відповідний документ буде корисний для осіб, які приймають стратегічні рішення у всіх гілках влади.  

Жанна Зарічна підняла проблему надання соціальних послуг у місті. За її словами, рівень соцпослуг у Житомирі є одним із найгірших в Україні, а зміни у даній сфері почалися лише рік тому.

Ольга Нефьодова розповіла, що для неї найважливішими проблемами Житомирської області є велоінфаструктура і стан громадського транспорту. Її турбує доля трамвайної і тролейбусної системи міста, яка перебуває в «підвішеному стані». «Стан велоінфаструктури не є задовільним – веломаршрутів мало, а існуючі маршрути не відповідають ніяким критеріям оцінювання», - поскаржилася Нефьодова.

Олександр Папірний заявив, що його турбує слабкий розвиток туризму в Житомирській області, зокрема розвиток велосипедного туризму. Активіст зазначив, що область має великий потенціал для розвитку велотуризму.  

Тетяна Пашкевич розповіла про екологічні проблеми області. «Люди викидають сміття в непристосованих для цього місцях, а можливостей переробки і сортування сміття просто немає. Стан водного фонду жахливий.  Головна водна артерія Житомирської області - річка Тетерів - є надзвичайно забрудненою. По всій області підприємства скидають відходи прямо у воду, що унеможливлює очистку цієї води до стану, коли її можна буде пити», - поскаржилася вона.

Олена Уваєва наголосила, що освітня сфера в Житомирській області перебуває на незадовільному рівні. Наприклад, в Житомирі досі є шкільні класи, в яких 42 учні, що не є нормальною ситуацією, коли один вчитель займається одночасно такою великою кількістю учнів.

Уваєва вважає, що основною проблемою в освітній сфері є закриття шкіл і відсутність будівництва нових.  

Ігор Шурпан наголосив, що основною проблемою Житомирської області є плачевний розвиток культурної сфери, зокрема розвиток кіно. За його словами, Житомир був на третьому місці за кількістю кінотеатрів в Україні, а зараз у місті залишилося лише три кінотеатри, з яких два перебувають у стані занепаду. Місцева влада, стверджує він, ніяк не допомагає, а часто навіть гальмує розвиток культури в області.  

На думку Тетяни Парфентієвої, головною проблемою є той факт, що в області немає актуальної стратегії розвитку. «Стратегія, яка є, не відповідає сучасним викликам і не є структурованою. Така ситуація культурній сфері і, загалом, в усіх інших важливих сферах», - розповіла вона.

Вона впевнена, що Житомиру потрібна стратегія, яка буде визначати вектор розвитку міста і на яку громада буде орієнтуватися у своїх заходах та діях.

Для Сергія Трохимишина важливим є питання розвитку туристичної сфери Житомирської області, зокрема необхідність розвитку системи вказівників і туристичних магнітів.  

Також Трохимишин відзначив складний стан справ шахового спорту в області.

Нагадуємо, «Національна платформа» провела більше десяти робочих груп, на яких були обговорені проблеми областей і міст та можливі шляхи їх вирішення.