11:02 / 10.07.2024 Шоу-биз

Помер польський актор Єжи Штур, який зіграв у "Нових амазонках"

Фото: Єжи Штур

Польський актор, режисер та сценарист Єжи Штур помер у віці 77 років. Про це повідомив його син Мацей Штур.

В останні роки актор мав серйозні проблеми зі здоров'ям. У 2011 році Штуру діагностували рак гортані, від якого він згодом вилікувався. У 2016-му він переніс інфаркт, а у 2020-му - інсульт. Торік Штуру робили операцію у зв'язку з онкологічним захворюванням.

Єжи Штур народився у 1947 року в Кракові. Там же закінчив Державну вищу акторську школу. Штур вважається одним з найпопулярніших і найвпливовіших акторів Польщі, за свою кар'єру він знявся у десятках фільмів, у тому числі у режисерів Анджея Вайди, Кшиштофа Зануссі, Агнешки Голланд та Кшиштофа Кельлевського.

Штур широко відомий своїми комедійними ролями у таких картинах, як "Секс-місія" (у радянському прокаті виходила в урізаному варіанті під назвою "Нові амазонки", 1983), "Кінгсайз" (1987), "Дежавю" (1989), " Кілер" (1997).

Також він знімався у російському фільмі "Даун хаус" Романа Качанова з Федором Бондарчуком (роль генерала Іволгіна) та російському детективному серіалі "Глухар". У 1994 році Єжи Штур дебютував як кінорежисер з комедією "Список гріховодниць", в якій також виконав головну роль.

Останнім його фільмом стала італо-французька картина "Велика магія", крім того, в останні роки він грав у виставах театрів Кракова та Варшави.

Єжи Штур - лауреат премії Польської кіноакадемії за прижиттєві здобутки (2018). Він нагороджений Командорським хрестом Ордену відродження Польщі за "видатний внесок у польську національну культуру" (1997). Також йому була присуджена польська нагорода "Золота качка" як "найкращому комедійному актору століття" (2008).

Підготував: Сергій Дага