21:27 / 08.06.2024 Шоу-биз

До Netflix подали позов про наклеп на 170 млн доларів

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Громадянка Великої Британії Фіона Гарві подала позов до окружного суду Центрального округу Каліфорнії до стрімінгового сервісу Netflix, звинувативши його в наклепі. Вона вимагає від компанії компенсацію $170 млн.

Головні герої серіалу "Оленя"

Мова в позові йде про британський серіал "Оленя" (Baby Reindeer), знятий за автобіографічною книгою шотландського коміка Річарда Гадда. У серіалі описана історія переслідування його жінкою на ім'я Марта, яка надсилала йому тисячі електронних листів, постійно дзвонила та чатувала на нього в різних місцях.

​Гадд наголошував, що змінив деталі біографії своєї переслідувачки, щоб її не впізнали. 

Гарві заявила, що її зробили прототипом Марти: героїня-сталкерша виглядає схожою на неї зовні, як і вона працює адвокатом у Лондоні, є й інші перетину біографії.

При цьому в позові йдеться, що багато речей у серіалі є "грубою брехнею", наприклад, інформація про те, що Марта за переслідування опинилася у в'язниці.

Сталкерша Марта

Марта Гарві також заперечує сам факт переслідування: за її словами, вона лише кілька разів надсилала Річарду Гадду листи. Вона заявила в позові, що Netflix та Гадд "зруйнували її репутацію та життя".

При цьому Гарві підтвердила, що дійсно познайомилася з коміком у лондонському пабі The Hawley Arms і що жартома назвала його "оленятком", після того, як він постригся налисо.

У Netflix вже заявили, що збираються захищати "право Річарда Гадда розповідати свою історію". У серіалі зазначається, що його зняли "за реальними подіями".

За словами самого Гадда, загалом його історія передана в серіалі вірно, хоча імена та деякі деталі змінені, а деякі ситуації показані драматичніше.

В емоційному плані це вірно: мене активно переслідували і погано зверталися.

Річард Гадд у ролі себе

Серіал складається з семи епізодів, прем'єра яких відбулася на Netflix 11 квітня 2024 року. Режисерами виступили Вероніка Тофільська та Жозефіна Борнебуш, у головних ролях - Річард Гадд, Джессіка Ганнінг і Нава Мау.

"Оленя" стало одним з найпопулярніших серіалів Netflix: за перший місяць після виходу його переглянули 60 млн глядачів.

Підготував: Сергій Дага