21:28 / 17.10.2024 Политика

Нідерланди дозволили Україні бити по росії з наданих ними F-16

Україна може завдавати ударів по території росії в оборонних цілях відповідно до міжнародного права з переданих Нідерландами винищувачів F-16.

Про це заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс перед початком зустрічі очільників оборонних відомств НАТО в Брюсселі у четвер, 17 жовтня, передає “Укрінформ”.

За його словами, країна вже поставила Києву першу партію літаків. Загалом Нідерланди пообіцяли передати Україні 24 винищувачі F-16.

“Зараз вони знаходяться в українському повітряному просторі. І ми завжди говорили, що Україна має дотримуватися міжнародного права. А міжнародне право не містить жодних обмежень щодо відстані. Міжнародне право не зупиняється на кордоні чи за 100 км від кордону” – наголосив міністр оборони Нідерландів.

Він додав, що F-16 можуть стати в нагоді для перехоплення ракет або для ударів, наприклад, по аеродромах росії. “Отже, військові цілі. І це також дозволено робити на території росії або в російському повітряному просторі”, – зауважив Брекельманс.

Міністр вказав на важливість активізувати зусилля з допомоги Україні, що є “ключовим пріоритетом у ці дні”. Згадуючи свої нещодавні візити до Києва та Харкова, Брекельманс зазначив що ситуація дуже тривожна “як на лінії фронту, так і у великих містах”.

“Тому я думаю, що нам потрібно активізувати наші зусилля. По-друге, нам треба говорити про зміцнення нашої оборони та стримування, адже російська загроза лише зростає не лише у короткостроковій, але й у довгостроковій перспективі” – вважає міністр оборони Нідерландів.

Як повідомлялося, командувач збройними силами Нідерландів Онно Ейхельсхайм заявив, що Україна може застосовувати надані Амстердамом винищувачі F-16 без жодних обмежень.

Нагадаємо, у Нідерландах спростували інформацію про можливе скорочення військової допомоги Україні та підтвердили, що підтримка продовжуватиметься на повну потужність.

Підготувала: Ніна Петрович