06:17 / 17.10.2024 Политика

Новий генсек НАТО розкрив стратегію альянсу щодо України

Фото: Марк Рютте

Стратегія НАТО щодо України полягає в тому, щоб та могла продовжувати воювати і у разі ухвалення відповідного рішення розпочати переговори з росією з позиції сили. Про це заявив новий генсек військового блоку Марк Рютте на прес-конференції у Брюсселі.

– НАТО тут, щоб допомогти Україні виграти війну, а не програти її...  Ми не можемо дозволити путіну колонізувати Україну, що означає масивну військову підтримку України, щоб переконатися, що вона може дати відсіч росії, – заявив Рютте.

Водночас генсек НАТО зазначив, що коли одного разу президент України Володимир Зеленський вирішить розпочати мирні переговори з росією, то лише з "позиції сили".

володимир путін, виступаючи 14 червня перед керівництвом російського МЗС, заявив, що росія готова припинити війну проти України за виконання наступних умов:

  • Україна має вивести війська з територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Це стосується всіх територій у межах адміністративних кордонів цих регіонів на початок бойових дій.
  • Статус Криму та Севастополя, Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини як регіонів рф має бути зафіксовано у міжнародних угодах.
  • Україна має підтвердити свій позаблоковий статус та заявити про відсутність планів вступити в НАТО.
  • Щойно Україна розпочне ці процеси, буде віддано наказ про припинення вогню. росія гарантує безпечний та безперешкодний вихід українських бойових з'єднань.
  • Угоди щодо мирного врегулювання мають бути зафіксовані міжнародними договорами.
  • Скасування всіх санкцій проти росії.
  • Якщо Київ і Захід відмовляться від цієї "мирної пропозиції" путіна, то наступні умови будуть іншими.

Президент України Володимир Зеленський назвав ці умови ультиматумом. Умовою для переговорів Київ називає повагу до територіальної цілісності країни. Це один з пунктів "формули миру", на обговоренні якої наполягає українська сторона.

Підготував: Сергій Дага