06:55 / 15.10.2024 Политика

Орбан заблокував 50 млрд євро для України, щоб допомогти Трампу

Фото: X/Orbán Viktor

Угорщина має намір заблокувати 50 мільярдів євро кредиту для України, який планується виділити за рахунок доходів від заморожених російських активів, щоб після можливого переобрання Дональда Трампа на посаду президента США він зміг уникнути надання цих коштів, повідомляє видання Politico.

У публікації зазначається, що таке рішення є "значним політичним жестом" угорського прем'єра Віктора Орбана на підтримку Трампа. Відстрочення надання кредиту до президентських виборів у США може дозволити Трампу, у разі перемоги, уникнути зобов’язань щодо фінансової підтримки України та виконати обіцянки перед своїми виборцями щодо скорочення допомоги Києву.

Politico пояснює, що наразі США закликають ЄС продовжити дію санкцій проти росії на 36 місяців, а не на шість, як це робиться зараз. Це зменшило б ризик того, що якась із країн блокує їх продовження і зірве проєкт.

Якщо ж Брюссель і Вашингтон спільно забезпечать кредит на 35 мільярдів євро, то у разі перемоги Трампа, він буде змушений обслуговувати його впродовж тривалого часу. Однак Угорщина вже висловила незгоду з ключовими умовами надання цього кредиту, зокрема з продовженням санкцій на 36 місяців. Це означає, що переобраний Трамп не буде пов’язаний зобов'язаннями щодо цього кредиту.

Анонімний європейський дипломат зазначив, що якщо питання продовження санкцій не вирішиться, це коштуватиме більше грошей усім країнам ЄС, включно з Угорщиною. Однак для Орбана це невелика ціна, оскільки він отримає важливу підтримку від Трампа.

Подготовил: Сергей Дага