07:52 / 14.10.2024 Политика

Віцеспікер Ради Корнієнко назвав умови вступу України до ЄС

Фото: Олександр Корнієнко

Для вступу до Європейського Союзу Україна має виконати цілий спектр реформ, зокрема, в економіці та фінансах. Аспекти цього тижня обговорювали в Брюсселі. Там відбувся третій раунд двосторонніх зустрічей представників України та Єврокомісії. 

Про це в інтерв'ю розповів перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

"Основна мета мого перебування тут протягом майже чотирьох днів - це участь в скринінгу. Це процес дуже важливий на шляху до вступу до Європейського Союзу. Це фактично вивчення всього нашого законодавства для того, щоб Єврокомісія розуміла, що саме потрібно змінювати саме в Україні...

Ми будемо рухатись поступово по цих так званих кластерах, в кожний кластер входять різні розділи, але треба зрозуміти, що частину цієї домашньої роботи ми вже виконуємо. Ми прийняли угоду про асоціацію в 2016 році. За вісім років, наша ступінь виконання угоди про асоціацію з Європейським Союзом вже близько 70%. Це дуже великий показник...

Звичайно, є багато зворотніх зв'язків, його комісія надсилає, надає, озвучує. Звичайно, це всі питання, які турбують завжди, коли такі країни великі, як Україна, вступають в Євросоюз. Це питання економіки, як у нас влаштована економіка, як краще, щоб вона була влаштована. Це питання основоположних речей.

Звичайно, це питання буде боротьби з корупцією, але у нас в Україні вже досить серйозно ми просуваємося в цьому, і партнери теж це бачать і теж це фіксують, але і відзначають дуже серйозний рівень розвитку, наприклад, громадянського суспільства в Україні. Це один з наших таких серйозних здобутків. 

Діджиталізація, яка допомагає нами боротися з корупцією і робити сервіси доступніші для людей, це теж одна з наших сильних сторін. Звичайно, зараз це оборона, безпека. Європейські країни бачать нас як партнера в цьому, як одного з найбільших контрибʼютоерів, як тут кажуть, в наступні часи безпеки від континенту і так званого східного флангу...

Всі ці процеси, це вже процеси на етапі вступу країни в ЄС і України, зокрема, вступу в ЄС. Зараз дуже важливий етап, який дозволить нам в наступному році відкрити ці переговорні кластери. Ми віримо, що це буде не один кластер, кілька. І далі просуватися вже по виконанню переговорних умов, тобто, яке законодавство, за яким чином ми будемо адаптувати, які у нас будуть відтермінування, які у нас будуть додаткові умови, але й додаткові можливості від Єврокомісії, від країн-членів, можливо, і так далі.

Це все буде з'являтися поступово. Зараз дуже важливий етап в тому, що ми маємо максимально оперативно надати колегам всю інформацію необхідну для подальших спільних рішень щодо вступу України", - заявив Олександр Корнієнко.

Підготував: Сергій Дага