17:32 / 03.10.2024 Политика

Зеленський так і не дав наказу на вихід військ із Вугледара, – військовий 72 ОМБр

Аеророзвідник 72 ОМБр Микола Ворошнов повідомив, що офіційного наказу про вихід з Вугледара не було, тому для збереження особового складу військові вирішили покинути місто, однак президент України Володимир Зеленський заявив, що відхід з міста дозволив вберегти життя військових.

Про це військовий розповів у Facebook.

“Вугледар пав. Вугледар був приречений, врятувати його було неможливо. А от людей врятувати можна було”, – сказав Ворошнов.

Військовий додав, що наказу про вихід так і не дали.

“Всі в місті та довкола нього розуміли що відлік йде на дні, а потім вже й на години, але наказу на відхід так і не надійшло. Куди будемо відходити? А *** його зна. Поки у ворога буде вистачати сил нас гнати – ми будемо сунутись назад. Я не буду приймати участь в коментарях, не хочу ляпнути чогось зайвого. Пробачте”, – наголосив війсковий.

Згодом, під час спільної пресконференції з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте у Києві, президент Володимир Зеленський назвав правильним вихід українських Збройних сил із Вугледару, бо це дало можливість зберегти життя бійців.

“Без відповідної зброї ми не можемо зупинити Російську Федерацію. Тоді, коли вони руйнують позиції наших бійців, треба берегти їхні життя, бо вони важливіші, ніж будь-які забудови. Це наші люди, це громадяни України. Тому дуже правильно, що вони відходять і можуть зберегти себе. Заради держави, заради своєї героїчної служби. Це абсолютно правильні кроки”, – сказав він.

Зеленський також закликав міжнародних партнерів надати Україні “можливість зупиняти Росію тією чи іншою зброєю, надати дозвіл, надати відповідні системи”. Він також повідомив, що нині спостерігається відставання у поставках зброї.

“Україні потрібне посилення позицій на фронті, щоб ми могли отримати посилення тиску на Росію заради реальної, справедливої дипломатії. Тому ми потребуємо достатньої кількості і якості зброї, у тому числі далекобійної, з якою, на мою думку, партнери уже затягують”, – додав президент.

Підготувала: Ніна Петрович