15:09 / 02.10.2024 Политика

Білорусь та рф не мають планів захопити Чорнобильську АЕС, – Лукашенко

Самопроголошений президент Білорусі під час зустрічі з гендиректором МАГАТЕ заявив, що не розуміє, чому Україна "поширює фейк" про план захоплення Білоруссю Чорнобильської АЕС.

Про це заявив самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, передають пропагандистські ЗМІ.

Російські видання стверджують, що під час зустрічі з Рафаелем Гроссі білоруський політик ствердив, що його країна та Росія не збираються захоплювати Чорнобильську атомну електростанцію.

Він додав, що не розуміє, навіщо Україна "розповсюджує фейки" на цю тему.

– Ми на різні авантюри не кидаємося. Я кажу це у зв’язку з тим, що останнім часом наші українські товариші та друзі у ЗМІ багато місця приділяють Чорнобильській атомній станції. Доводять цю інформацію до вас, що нібито Лукашенко хоче захопити Чорнобильську станцію, – сказав Лукашенко.

Зазначимо, що українські офіційні особи не робили заяв, на які посилається Лукашенко.

BAGNET нагадує, 21 вересня 2024 року міністр закордонних справ України Андрій Сибіга повідомив, що Кремль готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України напередодні зими. Голова МЗС уточнив, що мовиться про відкриті розподільчі пристрої атомних станцій та підстанції передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики. Це "створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки".

Цього ж дня глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що світ має відреагувати на підготовку РФ до ударів по критичних обʼєктах ядерної енергетики України напередодні зими.

24 вересня 2024 року президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю для ABC News ствердив, що Росія використовувала китайські супутники для фотографування українських АЕС. Він зазначив, що це може робитися для підготовки до можливих ударів по ядерних об’єктах України.

Підготував: Сергій Дага