10:43 / 02.10.2024 Политика

Україна протестує проти примусової мобілізації на окупованих територіях, – МЗС

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест проти примусової мобілізації українців на тимчасово окупованих територіях до російської армії. У відомстві зазначили, що такі дії порушують Женевську конвенцію, і закликали громадян уникати осіннього призову до армії рф.

У заяві МЗС наголошується, що відповідно до Женевської конвенції, державі-окупанту забороняється примушувати цивільних осіб з окупованих територій служити у своїх збройних силах або здійснювати на них тиск, щоб залучити до військової служби на добровільних засадах.

Міністерство закликало українців уникати такого "призову" і, якщо їх примусово мобілізують, залишати військові підрозділи та повертатися на територію України або виїжджати до третіх країн. У разі залучення строковиків до війни проти України, міністерство рекомендувало скористатися проєктом «Хочу жить».

Крім того, МЗС звернулося до українських громадян, які проживають у росії, з закликом пам’ятати про своє походження і не дозволяти заплямувати свою історію злочинами кремлівського режиму.

Підготував: Сергій Дага