10:46 / 27.09.2024 Политика

Пентагон рекомендує передати Україні боєприпаси з білим фосфором, – NBC

Фото: Снаряди з білим фосфором

Пентагон рекомендував адміністрації США надати Україні боєприпаси з білим фосфором, але Білий дім кілька разів відхилив цю ідею. Про це повідомляє NBC News з посиланням на трьох чиновників.

Фосфорні боєприпаси Пентагон, зокрема, рекомендував включити в останні пакети військової допомоги Україні. Адміністрація президента США Джо Байдена не схвалила цю рекомендацію через "забобони", пов'язані з білим фосфором, та через побоювання наслідків для мирних жителів.

Якщо ідею зрештою схвалять, боєприпаси з білим фосфором можуть бути відправлені в Україну без публічного оголошення.

Американські військові використовують боєприпаси з білим фосфором для створення димових завіс або для освітлення на полі бою. Однак фосфорні боєприпаси легко спалахують і можуть викликати сильні опіки.

Володимир Зеленський у березні 2022 року на зустрічі з лідерами країн НАТО звинуватив росію у використанні фосфорних боєприпасів проти мирних жителів України.

У травні 2022 року про використання фосфорних боєприпасів проти українських військових, які захищали комбінат "Азовсталь" у Маріуполі, повідомляв радник мера міста Петро Андрющенко.

Використання боєприпасів з білим фосфором проти військових цілей, розташованих у місцях зосередження цивільного населення, заборонено додатковим протоколом до Женевської конвенції 1949 року та Конвенцією ООН про конкретні види звичайної зброї 1980 року. Однак використання для створення димової завіси не забороняється.

США протокол до Женевської конвенції не підписували. СРСР, правонаступницею якого вважають і росія, і Україна, цей протокол підписав.

Підготував: Сергій Дага