07:52 / 26.09.2024 Политика

Спікер Конгресу США вимагає звільнити посла України Маркарову

Фото: Оксана Маркарова

Спікер Палати представників США Майк Джонсон написав лист на адресу президента України Володимира Зеленського з вимогою звільнити посла України в США Оксану Маркарову.

Фотокопію листа Джонсон оприлюднив на офіційному сайті спікера, а також у власному Twitter.

Документ, датований 25 вересня, написаний в ультимативному тоні.

Шановний президенте Зеленський, я вимагаю, щоб Ви негайно звільнили Посла України в США Оксану Маркарову, – написав Джонсон.

Причиною для звільнення дипломата Джонсон називає візит президента Зеленського на завод з виробництва снарядів у Пенсильванії.

Посол Маркарова організувала захід, в рамках якого ви відвідали американський виробничий об'єкт у ключовому  штаті, який очолював провідний соратник Камали Гарріс. (На цьому заході) не було жодного республіканця, тому що - навмисно - туди не запросили жодного республіканця. Ця поїздка була  очевидно партійним заходом, покликаним допомогти демократам, і безумовно стала втручанням (української сторони) у виборчий процес, – зауважив Джонсон.

Через це "республіканці втратили довіру до здатності посла Маркарової чесно і ефективно виконувати дипломатичні функції в США", і повторив вимогу до Зеленського про те, що посол України "повинна бути негайно звільнена з посади".

Джонсон також пише про те, що "кандидати на чолі президентського списку Республіканської партії стають мішенню для нападок у медіа з боку посадових осіб вашого (українського) уряду". Спікер не уточнив, про що йдеться.

На завершення листа Джонсон наголосив, що розраховує на негайні дії президента Зеленського.

Візит Володимира Зеленського до США призвів до погіршення відносин з керівництвом Республіканської партії. Зокрема Дональд Трамп відмовився від зустрічі з Зеленським, якого до цього назвав "найкращим продавцем в історії". 

Підготував: Сергій Дага