06:36 / 17.09.2024 Политика

Італія передасть Україні другу батарею SAMP-T

Фото: ЗРК SAMP-T

Найближчим часом Італія передасть Україні ще одну батарею системи протиповітряної оборони SAMP-T. Про це в інтерв'ю Corriere della Sera заявив міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні.

– Ми надали Києву беззастережну допомогу - військову, цивільну, фінансову. А зараз ми збираємося відправити другу батарею SAMP-T для захисту українського населення, – сказав Таяні.

Глава МЗС Італії також висловив сподівання, що до кінця року вдасться організувати "значну мирну конференцію" щодо України.

У травні 2023 року повідомлялося, що Україна отримала французько-італійський зенітно-ракетний комплекс далекої дії SAMP-T.

ЗРК SAMP-T, розроблений європейським консорціумом EUROSAM (у морському та наземному варіанті), має дальність ураження до 80 км. 

Система призначена для кругового захисту наземних об'єктів від масованого повітряного нападу з урахуванням можливості застосування противником безпілотників та створення радіоелектронних перешкод.

За даними La Repubblica, у розпорядженні Рима є п'ять батарей ЗРК SAMP-T, а також одна навчальна, якій бракує машини з пусковими установками. Кожний ЗРК SAMP-T оснащений 18 ракетами Aster-30.

Підготував: Сергій Дага