07:36 / 16.09.2024 Политика

Кіпр позбавив громадянства Коломойського

Фото: Ігор Коломойський

Кіпр позбавив громадянства українського бізнесмена Ігоря Коломойського. Відповідне рішення уряд ухвалив 4 вересня, сьогодні імена вісьмох позбавлених громадянства опублікувала газета Phileleftheros.

Зокрема, у списку є український олігарх, засновник "Приватбанку" та колишній голова Дніпропетровської обласної адміністрації Ігор Коломойський.

"Золотий паспорт" Кіпру він отримав у 2010 році за інвестиції в економіку Кіпру, до 2022 року у нього було "потрійне громадянство" України, Ізраїлю та Кіпру, у 2022 році громадянства України він був позбавлений.

Влада Кіпру вважає, що при видачі Коломойському громадянства не були оцінені репутаційні ризики, пов'язані з переслідуванням олігарха. Також Коломойський не вказав у документах, що 2008 року він міг стати фігурантом кримінальної справи у росії.

Також громадянства Кіпру позбавлені єгиптянин Мохамед Абдельрахман Мохамед Салем, його дружина та дитина, російський бізнесмен Максим Захарченко, його дружина та двоє дітей.

BAGNET нагадує, з вересня 2023 року Коломойський перебуває під вартою в Україні, проти нього порушено кілька кримінальних справ. Зокрема його звинувачують у причетності до привласнення 40 мільярдів гривень "Укрнафти" та "Укртатнафти".

Підготував: Сергій Дага