08:49 / 10.09.2024 Политика

Шольц готує "мирний план" щодо України з територіальними поступками, – La Repubblica

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц працює над планом мирного врегулювання між Україною та росією, який має посадити москву за стіл переговорів, пише La Repubblica.

За даними газети, може йтися про територіальні поступки з боку України, і план "не виключає передачу москві частині українських територій". Жодні подробиці плану Шольца не наводяться.

Газета пише, що Шольц хоче увійти до історії як "канцлер миру" і, розчарований невдачею на виборах на сході Німеччини. Він сподівається виправити своє становище, "розігравши українську карту". 

Шольц напередодні в інтерв'ю ZDF повідомив, що виступає за участь росії у другому "саміті миру". І вважає за необхідне якнайшвидше розпочати дискусії про завершення війни в Україні.

На чутки на "мирний план Шольца" вже відреагував глава Офісу Президента України Андрій Єрмак:

Виключно українська Формула миру, норми міжнародного права, територіальна цілісність та суверенітет України. Це єдиний шлях до справедливості.

Влада України виключає можливість територіальних поступок і наполягає на виведенні російських військ, у тому числі з регіонів, окупованих після початку російського вторгнення у лютому 2022 року.

володимир путін, виступаючи 14 червня перед керівництвом російського МЗС, заявив, що росія готова припинити війну проти України за виконання наступних умов:

  • Україна має вивести війська з територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Це стосується всіх територій у межах адміністративних кордонів цих регіонів на початок бойових дій.
  • Статус Криму та Севастополя, Донеччини, Луганщини, Запоріжжя та Херсонщини як регіонів рф має бути зафіксовано у міжнародних угодах.
  • Україна має підтвердити свій позаблоковий статус та заявити про відсутність планів вступити в НАТО.
  • Щойно Україна розпочне ці процеси, буде віддано наказ про припинення вогню. росія гарантує безпечний та безперешкодний вихід українських бойових з'єднань.
  • Угоди щодо мирного врегулювання мають бути зафіксовані міжнародними договорами.
  • Скасування всіх санкцій проти росії.
  • Якщо Київ і Захід відмовляться від цієї "мирної пропозиції" путіна, то наступні умови будуть іншими.

Після початку оперції Сил оборони України в Курській області рф путін заявив, що росія згодна на переговори з Україною на основі Стамбульських угод, досягнутих у 2022 році.

BAGNET нагадує, президент України Володимир Зеленський планував у вересні подати президенту США Джо Байдену новий план дій України в зоні бойових дій з росією.

Підготував: Сергій Дага