08:35 / 07.09.2024 Политика

Для вступу до ЄС знадобиться змінити Конституцію, – Стефанішина

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської інтеграції та міністерка юстиції Ольга Стефанішина зазначила, що процес приведення українського законодавства у відповідність до європейських норм буде всебічним і триватиме протягом вступу України до ЄС. Вона також підкреслила, що для цього доведеться вносити зміни до Конституції.

Про це вона заявила в інтерв'ю "Європейській правді".

Стефанішина пояснила, що для досягнення членства в ЄС необхідно реформувати принципи функціонування державних інституцій в Україні.

Вона додала, що зміни до Конституції не обов'язково будуть вноситися наприкінці переговорного процесу, оскільки вже на цьому етапі виникають питання, які вимагають таких змін.

Зокрема, йдеться про впровадження рішень Європейського суду та застосування регламентів ЄС, які стануть обов'язковими для України.

– Цілком можливо, що зміни до Конституції набудуть чинності одночасно з отриманням Україною членства в ЄС. Проте підготовка до цього процесу має початися вже зараз, щоб правова система країни була готова до змін, — підкреслила Стефанішина.

Підготував: Сергій Дага