20:45 / 26.07.2024 Политика

Під час візиту Кулеби до Пекіна китайці вперто називали війну "українською кризою"

Під час нещодавнього візиту очільника МЗС України до тоталітарного Китаю перемовини сторін тривали три години. Але Пекін вірний собі та продовжує говорити про "українську кризу".

Поза тим, візит Кулеби до КНР став історичним. Було підтверджено, що Китай підтримує Україну і не постачатиме зброю Росії.

Втім, китайські комуністи вперто не називають війну в Україні війною.

"Вони дотримувалися своєї термінології, "українська криза". Ми дотримувалися своєї термінології, "російська агресія проти України". Всі працювали в межах свого словникового запасу", – констатував Кулеба.

На його думку, Китай може змінити ці формулювання наприкінці процесу. В той час як зараз ми на початку.

Були різні інсинуації щодо того, чи підтримує Китай територіальну цілісність України. Ван І підтвердив: позиція щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України є непорушною для Китаю.

І це важливо, оскільки повага до територіальної цілісності – базовий принцип будь-якого мирного врегулювання, пояснив глава МЗС України.

Також КНР нібито прагне сталого і справедливого миру. Утім, Дмитро Кулеба не відповів на запитання, чи Україна та Китай однаково розуміють словосполучення "справедливий мир". Він попросив залишити це дипломатам.

Підготувала: Ніна Петрович