13:34 / 23.07.2024 Политика

Залужний описав, якими будуть війни у 21 столітті

Фото: Валерій Залужний

Колишній головнокомандувач ЗСУ, а тепер посол України у Великій Британії Валерій Залужний у своєму першому публічному виступі після початку роботи на новій посаді поміркував про війну в 21-му столітті та досвід України у відбитті російської агресії. Текст своєї промови він опублікував у своєму Telegram-каналі. Залужний виступив на RUSI Land Warfare Conference 2024 у Лондоні.

Війна – це наука. Наука зі своїми законами, які необхідно знати й вивчати. Історія військової справи та її нові правила зараз пишуться на території України.

За словами Залужного, готовність до війни має охоплювати всі сфери діяльності держави.

Суспільство має погодитися тимчасово відмовитися від низки свобод заради виживання. Сучасні війни, на жаль, мають тотальний характер. Вони вимагають зусиль не лише армії, а й суспільства загалом.

Колишній головком зазначив, що зміни в ході бойових дій у війні росії проти України "визначать обриси воєн та військового мистецтва у 21 столітті". Йдеться не так про застосування безпілотників, як про використання інноваційних технологій загалом для того, щоб протистояти супротивнику.

При цьому, вважає Залужний, у бойових діях на даному етапі сторонам не буде достатньо лише технологічних ресурсів, і "єдиним виходом може бути збільшення кількості людських ресурсів, які беруть участь у бойових діях".

Незадовго до відставки Залужний написав колонку для CNN, в якому охарактеризував оборону України. Він назвав вкрай важливим у сучасних умовах розвиток безпілотних систем; вказав на необхідність боротьби України зі скороченням підтримки з боку Заходу та водночас з "політичною напруженістю" всередині країни; наголосив на нездатності Києва "підвищити чисельність своїх збройних сил без використання непопулярних заходів"; заявив про "недосконалість нормативно-правової бази" та "часткову монополізацію оборонної промисловості", через що є "вузькі місця" у виробництві снарядів.

Президент Зеленський звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного 8 лютого, призначивши на його місце Олександра Сирського. Наступного дня Зеленський надав Залужному звання Героя України.

BAGNET нагадує, 9 травня Зеленський призначив Залужного на посаду посла у Сполученому Королівстві.

Підготував: Сергій Дага