12:18 / 18.07.2024 Политика

Німеччина у 2025 році вдвічі скоротить військову допомогу Україні, – Reuters

Фото: Зеленський і Шольц

У 2025 році Німеччина виділить на військову допомогу Україні чотири мільярди євро. Це вдвічі менше, ніж цього року, повідомляє Reuters, у розпорядженні якого опинився проект бюджету, підготовлений в уряді ФРН.

Передбачається, що уряд Німеччини затвердить бюджет на 2025 рік 17 липня після кількох місяців обговорень. Документ включає середньострокове фінансове планування до 2028 року, коли має закінчитися спеціальний фонд збройних сил, створений для досягнення показників видатків країн НАТО. 

5 липня повідомлялося, що правлячі партії Німеччини досягли домовленості щодо федерального бюджету країни на 2025 рік. Як писало Deutsche Welle, багато розбіжностей було довкола соціальних видатків. В уряді також намагалися вирішити питання про те, як закрити "дірку" в 10 млрд євро, що утворилася через брак податкових надходжень.

На початку лютого 2024 року країни Євросоюзу домовилися про надання Україні фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро у рамках бюджету ЄС. Лідери країн ЄС щороку обговорюватимуть план економічної допомоги Києву, а "за потреби" його переглянуть через два роки.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС надати більшу підтримку Україні у 2024 році. Він запевнив, що Німеччина, яка є найбільшим донором України після США, продовжить надавати військову допомогу "стільки, скільки потрібно". Але лише вкладу ФРН буде недостатньо.

Підготував: Сергій Дага