07:14 / 16.07.2024 Политика

Орбан презентував лідерам ЄС свій "мирний план" щодо війни росії проти України

Фото: Getty IMAGES

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан надіслав лідерам Євросоюзу свій "мирний план" для врегулювання війни росії проти України.

Про це повідомив політичний директор прем'єр-міністра Угорщини Балаж Орбан в інтерв’ю угорській газеті Magyar Nemzet.

Балаж Орбан розповів, що Віктор Орбан спочатку відвідав Україну та росію, щоб оцінити ситуацію. Після цього прем'єр-міністр Угорщини переконався, що обидві сторони "рішуче налаштовані воювати далі". Зважаючи на це, Будапешт розпочав переговори з іншими можливими посередниками — Китаєм і Туреччиною.

Балаж Орбан вважає, що європейці та нинішня адміністрація США підтримують продовження війни. Він зазначив, що якщо Європа хоче миру і прагне мати вирішальний голос у врегулюванні конфлікту, вона повинна "розробити і реалізувати зміну напрямку".

За його словами, "мирний план Орбана" вже знаходиться на столі кожного лідера ЄС і містить "реалістичну оцінку ситуації, реалістичні цілі та належний графік".

– Ми переконані, що весь період головування нашої країни в ЄС повинен бути використаний для створення умов для мирних переговорів. Якщо ЄС не буде діяти зараз, він може не мати можливості діяти пізніше. У міжнародній політиці є кілька гравців, з якими варто вести переговори і заохочувати їх до спільних дій. Тож попереду ще багато подорожей і переговорів, — заявив Балаж Орбан.

Підготував: Сергій Дага