10:05 / 15.07.2024 Политика

Україна має право атакувати легітимні військові цілі на території росії, – Столтенберг

Ілюстративне фото з відкритих джерел  

Україна має право атакувати легітимні військові цілі на території країни агресора - росії. Це чітко визначено міжнародним правом. Про це в ексклюзивному інтервʼю заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляють рodrobnosti.

Якщо говорити про основні результати саміту для України, то відверто кажучи, Україна отримала багато: маємо зелене світло щодо отримання F-16. Маємо зелене світло щодо надання систем Patriot. Дуже потужні формулювання у підсумковій декларації саміту. Як Ви вважаєте - Україна отримала максимум тут у Вашингтоні?

Для України це був чудовий саміт - але також і для НАТО, бо ми маємо однакові інтереси, однакові цілі: щоб Україна зберегла суверенітет і незалежність. Це важливо для українців - і так само важливо для всіх союзників по НАТО. Це в інтересах нашої безпеки - підтримувати Україну. Тому союзники по Альянсу оголосили і про виділення додаткових систем протиповітряної оборони, і додаткових боєприпасів, і літаків F-16… І сильне формулювання - щодо членства України, "безповоротнього шляху". Ми створюємо НАТівське командування ддля координації і надання безпекової допомоги і проведення навчання, ми відкриваємо навчальний та операційний центр у Польщі… І всі ці кроки та рішення несуть зміни і для України - і для самого НАТО.

Але завжди є простір щоб зробити більше. Наприклад, Президент Зеленський просив союзників (і я більш ніж впевнений, що він із Вами теж про це говорив) - потребує згоди аби використовувати західну зброю для ударів по російських цілях; наприклад - по аеродромах. На Вашу думку, лідери черед країн НАТО підтримають такий підхід? Що Ви особисто думаєте?

Моя позиція - немає сумнівів у тому, що Україна має право атакувати легітимні військові цілі на території країни агресора - Росії. Це чітко визначено міжнародним правом! Оскільки це війна, яку Росія розпочала проти України, то Україна має право на самооборону. А це включає також удари по правомірних військових цілях на території агресора, тобто Росії. Для мене це абсолютно ясно.

Ми говоримо про окремі визначені цілі - чи про всю територію Росії?

Різні країни НАТО тут запровадили різні обмеження щодо використання зброї, яку вони передають Україні. І я не можу Вас сказати за всіх. Хтось взагалі не ставить лімітів, хтось пропонує лише деякі обмеження… І от зараз частина союзників послаблює чи зменшує свої обмеження - зокрема і через бойові дії, які Росія намагається здійснити, або вже здійснює на Півночі, поблизу Харкова. Бо раніше бої тривали на території України і якщо українські сили завдавали удари за умовною лінією фронту, - то все одно били по російських воєнних цілях, що знаходилися на українській землі. Але у випадку із боями навколо Харкова, дінія фронту і кордон з Росією майже збігаються. І як тут очікувати, що Україна не буде атакувати артилерію або аеродроми, які розташовані одразу по інший бік лінії фронту - а це і по інший бік кордону?!! Тому я вітаю рішення союзників по НАТО, які відкрили можливість для ще більшого використання зброї для ударів по цим цілям.

А що Ви думаєте стосовно цієї польської пропозиції - збивати російські ракети над Україною власним ППО?

НАТО буде підтримувати Україну, і ми зараз збільшили нашу підтримку - зокрема, за рахунок різних систем протиповітряної оборони. Звісно, F-16 також є важливими в цьому контексті. Ми надамо і більше нових наземних систем ППО і боєприпаси до тих засобів, що вже є. Це будуть і "пЕтріотс", і тактичні системи "нЕйсамс", - що надзвичайно важливо. Але політика НАТО незмінна: ми не будемо брати участь у цьому конфлікті, ми не станемо частиною конфлікту. Отже: ми підтримаємо Україну у знищенні російських літаків, але НАТО не буде залучене беспосередньо.

Почув. Що ж - відверто. Змінимо тему і поговоримо про підходи до членства України в НАТО. Ви вважаєте реальним "німецький сценарій"? Звучать же пропозиції - що потрібен спочатку план для частини території, яку Україна контролює станом на зараз. А коли поверне всю свою землю - то вже наступним кроком і цю деокуповану частину можна буде взяти під НАТівську "безпекову парасольку". Так може спрацювати?

Ми бачили різні моделі, і я буду обережним у висловлюваннях щодо того, яке саме рішення можна буде застосувати для України. Думаю, найважливішим результатом цього саміту є дуже сильний політичний меседж від усіх країн-союзників: і що Україна стане членом НАТО, і що її шлях до членства є незворотнім. І такої ж важливості як і формулювання у підсумковій декларації саміту про "незворотність українського шляху до членства" є наші діі. Так, слова важливі, але дії говорять голосніше. А це і збільшення воєнної підтримки, і системи ППО, і амуніція… Все, що здатне змінити ситуацію на фронті, захистити життя українців, допомогти Україні перемогти. Бо якщо б Путін переміг - то і не буде ніякого обговорення питання членства. Єдиний спосіб забезпечити членство України в НАТО - це не дати Путіну перемогти, а отже - забезпечити, щоб Україна залишалася суверенною та незалежною.

Ці побоювання, що Москва використає ядерну зброю - тактичну чи стратегічну… Що війна стане куди масштабнішою, ніж зараз. Щось із цього насправді можливо?

Російська ядерна риторика і небезпечна - і безвідповідальна. Але ми не бачимо жодних змін у реальних діях Москви щодо цього - які вимагали би змінити і наші дії. Так, ми дуже уважно стежимо за тим, що робить Росія. І багато разів дуже чітко говорили Москві - ядерну війну неможливо виграти! І це те, що росіяни добре знають. Вони також знають, що союзники по НАТО збільшили кількість своїх військ у східній частині ткриторії альянсу - в країнах Балтії, у Польщі, Румунії - щоб дати дуже чіткий меседж Росії - не треба ескалації. Ну а присутність НАТО на східних кордонах Альянсу захищає ураїни, які передають підтримку Україні.

Всі в Україні чекають на F-16. Очікування від них іноді навіть завищені, але люди і справді піднесені. За вашими даними - літаки точно прибудуть в Україну за планом, тобто - ще до кінця літа? Коли вони зʼявляться в українському небі?

Союзники по НАТО дуже зосереджені та налаштовані доставити F-16 якомога швидше. Виклик, звісно, полягає в тому, що вам потрібні не лише літаки - але й пілоти, які мають необхідну підготовку та кваліфікацію. І ми тиснемо - щоб це сталося так швидко, як тільки можливо. Бо це додасть Україні можливостей для оборони, буде важливим внеском. Так, маємо розуміти, що на війні немає універсального засобу, який одразу вирішить усі проблеми. Одна якась зброя чи якісь одні ракети на це не здатні - треба поєднати сухопутні, повіряні та морскі сили і системи. А ще - потрібна мужність та рішучість українців - і все це разом забезпечить Україні успіх.

Що ж, дякую. І не лише за інтервʼю, а за все, що Ви робите для моєї країни. Я говорив із людьми, що бачать ситуацію із середини, і знаю, як багато Ви особисто дієте в інтересах України. Щиро - спасибі за це.

Підготував: Сергій Дага