19:10 / 11.07.2024 Политика

Доопрацювання закону про лобіювання і прозорий діалог влади з бізнесом сприятиме євроінтеграції України, - Катерина Одарченко

У середу, 10 липня, на базі медіацентру СтопКор відбулася відбувся захід, темою якого став розвиток лобіювання і Government Relations (GR) в Україні. Відкрита дискусія здебільшого була присвячена проблемі недосконалості українського закону “Про доброчесне лобіювання” та способам його вдосконалення для більшої прозорості у стосунках влади та бізнесу. Однією з провідних спікерок заходу стала українська експертка у сфері комунікацій, CEO & Founder SIC Group LLC, членкиня IGAPA і співзасновниця Вашингтонського офісу "LOBBY CLUB" Катерина Одарченко, яка поділилася досвідом процесу державного лобіювання в США.

За її словами, закони Сполучених Штатів  Америки, які стосуються лобіювання, є доволі чіткими та прозорими, адже саме завдяки цьому в країні на демократичних засадах розвивається бізнес. Примітно, що згідно з чинним законодавством США, всі лобісти мають бути офіційно внесені до реєстру, а також відкрито надавати інформацію про клієнтів, чиї інтереси вони представляють. Країни ЄС  також почали дотримуватися схожих стандартів, зауважує Одарченко.

Експертка наголосила, що Україна, на відміну від західних держав, не реалізувала на практиці прозорих підходів до процесу лобіювання, які сприяють демократизації країни. Адже, за словами Катерини Одарченко, український закон “Про доброчесне лобіювання” аж ніяк не забезпечив відкритої комунікації між представниками бізнесів та владних структур України. 

Як приклад недосконалості закону про лобіювання та необхідності його вдосконалення українська експертка навела латвійську компанію "Royal Pay Europe", яка прагнула стати інвестором на ринку України, але у підсумку її активи безпідставно потрапили під санкції. Формально ТОВ "Royal Pay Europe" звинувачують у нібито зв’язках із російською букмекерською компанією 1xBet після початку повномасштабного вторгнення. Проте такі закиди не мають під собою жодних доказів. Ба більше, ці звинувачення легко спростувати, адже "Royal Pay Europe" неодноразово проходила державні фінансові моніторинги, які підтверджували відсутність будь-яких зв’язків із 1xBet.

Катерина Одарченко наголосила, що саме в умовах повномасштабного вторгнення, коли українська економіка перебуває в стані стагнації, українській владі необхідно якомога швидше переглянути закон “Про доброчесне лобіювання”. Документ потребує доопрацювання, щоб створити на вітчизняному ринку сприятливіші умови для залучення іноземних інвесторів та покращення економічної ситуації в країні, що в перспективі  працюватиме на користь України у питанні євроінтеграції.