11:21 / 02.07.2024 Политика

НАТО ділиться з Україною інформацією, зібраною літаками з AWACS

Фото: Boeing 707 з системами AWACS

Країни НАТО діляться з Україною даними, зібраними розвідувальними літаками з системами AWACS. Про це з посиланням на анонімне джерело повідомив британський портал UK Defense Journal.

Натівські літаки далекого радіолокаційного виявлення літають над Польщею. За словами офіційного представника НАТО Оани Лунгеску, системи AWACS "можуть виявляти літаки на відстані сотень кілометрів, що робить їх ключовим елементом стримування та оборони НАТО".

Офіційно будь-яка зібрана інформація надсилається лише країнам НАТО, але всім відомо, що деякі з цих країн швидко діляться інформацією з Україною, що дозволяє їй протистояти майбутнім атакам. Дані західної розвідки дають Україні можливість реагувати трохи швидше.

З лютого 2022 року літаки з системами AWACS НАТО проводять регулярне патрулювання над Східною Європою та регіоном Балтійського моря, щоб відстежувати російські військові літаки поблизу кордонів НАТО.

Системи AWACS встановлені на літаках Boeing 707: вони оснащені установкою радіолокації, яка здатна виявляти інші літальні апарати на відстані 400 км.

BAGNET нагадує, Швеція передасть Україні літаки ASC 890.

Підготував: Сергій Дага