20:02 / 25.06.2024 Политика

Працівник Офісу Президента звернувся до НАТО

Україна хоче, щоб на саміті НАТО у Вашингтоні наступного місяця було прийнято "сильне" рішення, оскільки Київ намагається досягти своєї стратегічної мети - приєднання до військового альянсу, заявив заступник очільника Офісу Президента в інтерв'ю агентству Reuters.

Ігор Жовква перед поїздкою до Люксембургу на засідання Європейського Союзу, де офіційно розпочнуться переговори про вступ України, сказав, що Київ хоче, щоб саміт НАТО завершився конкретними результатами.

"Я думаю, що цей Саміт заслуговує на сильні рішення, в тому числі щодо України. Тому що, я маю на увазі, якщо у вас не буде сильних рішень щодо України, саміт буде марним", – зазначив Жовква.

Водночас, він не уточнив, що, на його думку, може спричинити за собою таке рішення.

У матеріалі також нагадали, що президент Зеленський, який безуспішно лобіював політичне запрошення приєднатися до альянсу на саміті у Вільнюсі минулого літа, заявив, що цьогорічний саміт має вирішити питання про запрошення Києва до вступу.

Хоча очільник НАТО Єнс Столтенберг і Вашингтон заявили, що не очікують, що 32 члени Альянсу на саміті 9-11 липня запросять воюючий Київ приєднатися до нього, Столтенберг сказав, що сподівається продемонструвати, що Україна наближається до членства в Альянсі.

Члени Альянсу обговорюють можливий текст заяви на саміті, який міг би послати такий сигнал, наприклад, заявити, що шлях України до НАТО є "незворотнім".

"Ми заслуговуємо на рішуче рішення. Будь-яке рішення в НАТО приймається консенсусом. І ми всі це знаємо, і ми розуміємо, що, можливо, цього разу консенсус буде сформований знову в останній день перед самітом", – наголосив Жовква.

Підготувала: Ніна Петрович