11:40 / 02.01.2024 Политика

Норвегія дозволила прямий продаж зброї та оборонної продукції Україні

Ілюстративне фото з відкритих джерел

1 січня 2024 року норвезький уряд прийняв рішення про можливість прямих продажів зброї та продукції оборонного призначення від місцевої оборонної промисловості українським оборонним органам.

Ця зміна політики була оголошена прес-службою уряду Норвегії.

"У надзвичайній безпековій ситуації, що склалася внаслідок агресивної війни Росії, нам вкрай важливо продовжувати підтримувати Україну. Ми повинні планувати можливість того, що незаконна агресивна війна може бути продовжена. Тому уряд ухвалив рішення дозволити прямі продажі зброї та продукції оборонного призначення норвезької оборонної промисловості Україні", - заявив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.

Умовою для цього є відповідність експорту вимогам, пов'язаним із перевіркою потреб і контролем за кінцевим користувачем. Таким чином, норвезький уряд розглядає можливість здійснення прямих продажів зброї та оборонної продукції в Україну за умови відповідності вказаним критеріям.

"Ця зміна означає, що ми захищаємо фундаментальні інтереси Норвегії в галузі оборони та політики безпеки разом із нашими союзниками. Уряд використовує низку інструментів для сприяння важливій ролі оборонної промисловості в поточній ситуації з політикою безпеки", - заявив міністр оборони Бйорн Арильд Грам.

BAGNET нагадує, Британія та Норвегія створили морську коаліцію для допомоги Україні.

Підготував: Сергій Дага