08:30 / 21.06.2024 Киев

Відкати і сумнівне декларування: хто стоїть за тендерною схемою КМДА

Фото: Оксана Колтик

Все нові й нові факти спливають про ймовірних організаторів схеми з привласнення бюджетних коштів на тендерних закупівлях у Києві. Подробиці шокують своїм цинізмом, адже йдеться про дуже чутливу тему — відновлення об'єктів, у тому числі житлових будинків, пошкоджених унаслідок російської збройної агресії.

Журналісти СтопКору, отримавши детальний інсайд, почали розмотувати огидний клубок тендерної оборудки, до якої, імовірно, причетні посадовці столичної міськадміністрації, а саме очільниця Департаменту внутрішнього фінконтролю та аудиту КМДА Оксана Колтик і голова КП "Київекспертиза" Михайло Хорошевський.

Суть "схематозу", як це не банально, полягає у забезпеченні та отриманні "відкатів" у розмірі 10-15 відсотків. Журналісти-розслідувачі дійшли висновку, що посадові особи можуть мати неофіційні договірні відносини ("договірняки") з певними підрядними організаціями. Кишенькові підрядники вдвічі, а подекуди й втричі завищують вартість робіт і послуг, які через тендери фінансуються з міського бюджету, а чиновники затверджують ці грабіжницькі "розцінки".

Схема, як то кажуть, обкатана роками, і навіть страшна війна не стала їй на заваді, навпаки, ділки накинулися на нові замовлення.

Сама скромність: ху із пані Колтик

За даними інсайду, кураторкою "тендерного схематозу при КМДА" є Оксана Колтик. Саме Департамент фінаудиту, який вона очолює понад вісім років, забезпечує легалізацію оборудок та "оберігає" тендери від сторонніх підрядників, припускають журналісти.

Про пані Колтик відомо небагато. Ще до закінчення першої вищої освіти донька львівського бізнесмена та політика влаштувалася у Фонд гарантування вкладів. У січні 2011 року вона перейшла до Департаменту (на той час головного управління) внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА, де стала першою заступницею одіозного Геннадія Пліса, який неодноразово фігурував у гучних скандалах. На початку 2016 року Колтик очолила реформований орган.

З початку декларування, у 2015 році, заробітна платня чиновниці щорічно зростала приблизно на 100 тис. грн. За 2023 рік Оксана Тарасівна задекларувала понад 830 тисяч відповідного доходу.

Очільниця Департаменту фінконтролю обережна у декларуванні й акуратно вказує відносно помірні прибутки та активи, а також близьких родичів, спільно з якими володіє деякими об’єктами нерухомості. Зокрема, у фінансовій звітності фігурує її сестра Олена, яка за "дивним" збігом обставин теж займається відновленням після російського повномасштабного вторгнення.

Я не я, і хата не моя

Ще однією ланкою тендерної справи є підпорядковане Департаменту фінаудиту КП "Київекспертиза", яке протягом 15 років очолює Михайло Хорошевський. Джерело стопкорівців називає його "оперативним виконавцем" згаданої "оборудки". І якщо пані Колтик, як личить справжній шефині, намагається не привертати до себе зайвої уваги (але все ще попереду), то пан Хорошевський, здається, притягує до себе скандали. антикорупціонерів.

Як з’ясували журналісти СтопКору, директор "Київекспертизи" проживає у модерновому котеджі, розташованому у Вишгороді під Києвом на двох суміжних ділянках площею майже 0,2 га. У 2016 році це майно Хорошевськму подарувала його мати — Віра Єгорівна. Жінка легалізувала "родове гніздечко" у 2011 році через суд (за схемою так званого "нахаббуду").

На подвір'ї маєтку журналісти помітили елітні транспортні засоби, яким не знайшлося місця у декларації Михайла Георгійовича. Йдеться, зокрема, про швидкісний катер на лафеті та червоний кабріолет Mustang, який на початку травня 2024 року переоформили на Віру Хорошевську.

До слова, на пенсіонерку, яка ще у 2000 році переїхала до Києва з нині окупованого Луганська, записана ціла низка нерухомості. Примітно, що останні два об’єкти, а саме квартиру на 68 кв.м і паркомісце, розташовані в елітному ЖК на Рибальському острові, жіночка отримала за договором купівлі-продажу буквально рік тому, тобто вже під час війни.

За словами самого директора "Київекспертизи", все, чим він особисто користується, "відображено в декларації".

"Катер мій знайомий попросив на період воєнного стану. Щоб не оплачувати парковку — він попросив, щоб там постояв катер. Я ним не користуюсь, ніколи не користувався. Я не знаю, скільки він коштує(близько $25 тисяч — ред.). Він його, до речі, вже пару років продає", — запевняє він.

Щодо червоного кабріолета, то його Хорошевський "записав" на сестру, хоча, як вже зазначалося, є докази того, що власницею автівки є невтомна Віра Єгорівна. Досить дивно, навіть прикро, що при такій залежності від родичок Михайло Георгійович жодним чином не згадує про них у своїй декларації. Мабуть, це для того, аби не нашкодити міфу про людину, яка "всього досягла самостійно".

Хорошевський також доволі спокійно реагує на візити правоохоронців до КП (Нацполіція з 2022 року розслідує провадження щодо групи осіб, які наживались на тендерах з усунення наслідків збройної агресії рф). Каже, мовляв, "обшуки там проходять дуже часто", а сам він на допитах не був, тому деталей розслідування начебто не знає.

НАЗК на замітку

Не все так просто й у приватному житті фігуранта, яке, звісно, нікого і не мало б обходити, якби не одне "але".

Михайло Хорошевський та його колишня дружина, яка свого часу відзначилася як співзасновниця скандальної компанії "Трубні системи", мали "кочову" квартиру на вул. Йорданській площею 119 "квадратів". Ба більше, після розлучення, яке цілком може бути формальним, пара навіть судилася через неї. Цікаво, що у декларації директора "Київекспертизи" за 2022 рік цієї квартири немає.

"Як і у декларації за 2023 рік, — зазначає журналіст СтопКору Ігор Хмурий. — Але поміж ними він надав інформацію про суттєві зміни, в якій позначив дохід від продажу нерухомості понад 4 мільйони гривень".

За цим і деякими другими фактами розслідувачі вже готують звернення до НАЗК. Отже, нові викриття — не за горами.