09:08 / 14.10.2024 Здоровье

Лікування канабісом: у МОЗ розповіли, хто і як може легально купити марихуану

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Міністерство охорони здоров'я Украиїни визначило особливості призначення та застосування ліків з медичного канабісу, виготовлених в умовах аптеки. Затверджений перелік хвороб і станів, за яких вони призначатимуться. 

Ліки на основі медичного канабісу можна буде отримати виключно за електронним рецептом лікаря "первинки" або лікаря, що надає спеціалізовану медичну допомогу. Дані про таке призначення вноситимуться до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). 

Про це в ефірі телемарафону розповіла заступниця міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

"Була розроблена унікальна електронна система для контролю обігу медичного канабісу...  За допомогою електронної системи ми зможемо контролювати весь процес обігу, починаючи від вирощування рослин коноплі або звезення готових лікарських засобів і завершуючи відпуском в аптечному закладі. У системі буде фіксуватись 35 видів операцій щодо 13 об'єктів обліку... 

Система запрацювала з 1 жовтня, першою у ній зареєструвалась аптека з міста Черкаси, але маємо на сьогодні понад 10 реєстрацій. З системою мають працювати всі. хто має дотичність до обігу медичного канабісу. Це і аптечні заклади, і лікувально-профілактичні, суб'єкти господарювання, імпортери, які будуть завозити на територію України готові препарати або рослинну субстанцію канабісу...

Призначення лікарських засобів на основі коноплі буде здійснюватись за допомогою електронного рецепта. І відпуск в аптечному закладі виключно за електронним рецептом. Механізм використання рецепта залишається таким же  як і для інших рецептурних препаратів, зокрема наркотичних. Тобто лікуючи й лікар за наявності показань виписує електронний рецепт. А далі пацієнт може знайти аптеку, яка має відповідну ліцензію", - розповіла Марія Карчевич.

Підготував: Сергій Дага