09:08 / 20.09.2024 Здоровье

Три чашки кави на день врятують від інфаркту, інсульту та діабету, – дослідження

Фото: pixabay.com

Кілька чашок кави щоранку, ймовірно, захищають людину від хвороб серця, від інсульту та діабету другого типу.

Вживання трьох філіжанок кави на день - або майже 200-300 міліграмів кофеїну - знижує ризик проблем зі здоров'ям, пов'язаних з серцем або обміном речовин, виявили науковці.

"Результати дослідження свідчать, що слід заохочувати помірне споживання кави або кофеїну з інших джерел як дієтичну звичку для здорових людей. Це може мати далекосяжні корисні наслідки", - пояснює лікар Ке Чаофу, провідний автор дослідження, медичний статистик з Медичного коледжу при Університеті Сучжоу в Китаї.

У ході дослідження вчені проаналізували дані понад 500 тис. людей віком від 37 до 73 років, які брали участь у довгостроковому дослідному британському проекті "Біобанк".

З цієї групи вони виявили понад 172 тис. осіб, які повідомили про регулярне вживання кофеїну, та ще 188 тис, які повідомили про споживання кави та чаю.

Дослідники порівняли споживачів кофеїну з тими, хто його не споживає, щодо того, чи розвинулися у них дві або більше ознак кардіометаболічного синдрому, до яких відносяться діабет другого типу, високий рівень холестерину, підвищений артеріальний тиск і надмірна вага.

Результати показали, що будь-який рівень споживання кави або кофеїну знижує ризик виникнення у людини множинних проблем зі здоров'ям, пов'язаних з серцем або обміном речовин.

Але найкращі результати були отримані за помірного споживання кави або кофеїну: люди, які випивали три чашки кави на день, мали на 48% нижчий ризик серцевих або метаболічних захворювань порівняно з тими, хто не пив кави.

Дослідники виявили, що у тих, хто отримував від 200 до 300 міліграмів кофеїну на день, ризик був на 41% нижчим у порівнянні з тими, хто не вживав його взагалі або вживав менше 100 міліграмів.

Підготував: Сергій Дага